Conform The Guardian, cercetarea a scos la iveală faptul că una din substanțele din tutun – cel mai probabil, nicotina – scade considerabil vulnerabilitatea în fața noului coronavirus, fumătorii fiind infectați în număr mult mai mic decât nefumătorii cu COVID.
La această concluzie au ajuns medicii de la Spitalul Pitié-Salpêtrière, după chestionarea a 480 de pacienți – 350 cu forme medii și severe, internați, și 130 cu forme ușoare, trimiși acasă după consultație.
Echipa medicală a descoperit că dintre cei internați, a căror medie de vârstă este de 65 de ani, doar 4,4% sunt fumători, iar dintre cei trimiși acasă, cu forme ușoare, a căror medie de vârstă este de 44 de ani, 5,3% au recunoscut că sunt dependenți de tutun.
Medicii au confruntat aceste date cu statistica întocmită la nivel național de Autoritatea pentru Sănătate Publică privind consumul de țigări, care arată că în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 44 și 53 de ani procentul de fumători este de 40%, iar în rândul vârstnicilor de 65-75 de ani este undeva între 8,8% și 11,3%.
Jean-Pierre Changeux, neurobiolog francez renumit, expertul care a suprevizat studiul, crede că nicotina împiedică fixarea coronavirusului în celule și previne astfel replicarea și infectarea organismului uman.
Tot el a înaintat și ipoteza că nicotina ar împiedica sistemul imunitar să dea un răspuns disproporționat la atacul viral, răspuns care declanșează un proces inflamator masiv în organism și crește riscul de deces.
Imediat ce autoritatea sanitară va da aprobarea, cercetarea urmează să fie verificată printr-un studiu clinic, care prevede aplicarea de plasturi cu nicotină pacienților internați și personalului medical aflat în prima linie de luptă cu COVID.
Cercetarea medicilor francezi confirmă un studiu efectuat în China la sfârșitul lunii martie și publicat în New England Journal of Medicine. Din 1.000 de pacienți cu COVID chestionați de medicii chinezi, doar 12,6% s-au dovedit fumători. Asta, în condițiile în care rata fumătorilor la nivel național, în China, e mai mult decât dublă: 28%.
În Franța, din totalul pacienților internați cu COVID-19, 11.000, doar 8,5% sunt fumători. La nivel național, statistica arată că 25,4% din populație consumă tutun.
Studiile arată că fumătorii prezintă un risc foarte scăzut să dezvolte simptome de COVID sau să facă o formă severă a bolii, în comparație cu restul populației. De 4-5 ori e mai scăzut riscul pentru consumatorii de tutun. Diferența este semnificativă, rar ne e dat să vedem așa ceva în domeniul medical.
Autorii studiului de la Spitalul Pitié-Salpêtrière:
Cercetătorii și medicii însoțesc însă rezultatele studiului de un semnal de alarmă: nu vă apucați de fumat pentru a preveni infectarea cu COVID, fiindcă tutunul poate declanșa boli cu potențial fatal, mai ales la nivel pulmonar și cardiac.