Virusul SARS-CoV-2 atacă în principal sistemul respirator. Celulele din mucoasa acestuia și cele din alveolele pulmonare au un nivel mai ridicat din receptorul ACE-2, calea de acces chimic prin care virusul poate infecta o celulă.

Deși instrucțiunile oficiale de până acum au subliniat elemente precum spălarea pe mâini și distanțarea socială, autorii explică că și fumatul e un obicei de la care ar trebui să ne abținem, măcar în această perioadă.

O analiză a 1.100 cazuri de Covid-19 din China citată de studiu arată că 12.4% dintre fumătorii activi au fost internați la terapie intensivă, au necesitat ventilație artificială sau au murit, comparativ cu 4.7% dintre nefumători.

Autorii nu pot, încă, să explice discrepanța dintre cele două grupuri. 

E posibil ca fumătorii să fie mai vulnerabili în fața virusului și să dezvolte cazuri mai grave de infecție, o teorie susținută de studii pe alte tulpini de virusuri respiratorii. Totuși, aceștia observă și că fumatul implică aducerea repetată a mâinii în contact cu fața, ridicând riscul de expunere.

Aproximativ 48% din bărbații Chinei fumează, dar numai 3% dintre femei, adaugă autorii. Diferența ar putea explica de ce bărbații au o rată de deces de 4.7% vs. 2.8% pentru femei (conform Organizației Mondiale a Sănătății). În țările cele mai afectate de Covid-19 până acum (China, Italia, Corea de Sud), între 19% și 27% din locuitori sunt fumători, conform OMS. În România, în 2007, rata era de 28%.

Fumătorii pierd cel puțin zece ani din viață

Până când putem studia legătura dintre fumat și Covid-19 mai bine, autorii “recomandă puternic ca campaniile de sănătate publică contra SARS-CoV-2 să includă sfaturi de întrerupere a fumatului specifice fiecărei țări. Fumatul are multe efecte negative asupra funcțiilor cardiace și a circulației, și întreruperea poate aduce multe beneficii de sănătate”. Aceștia adaugă și că “fumătorii pierd cel puțin zece ani din viață.”


Libertatea publică articole de știință.În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News