Numărul fumătorilor a crescut vertiginos începând cu anii ’60, atunci când puţin peste 50 % dintre adulţii britanici adoptaseră acest obicei. Odată cu mediatizarea accentuată a riscurilor provocate de fumat, dar şi odată cu adoptarea unor măsuri prohibitive împotriva acestui viciu, a fost resimţit însă un uşor declin începând din anul 2007.
„Numărul fumătorilor este în declin în ţările dezvoltate. Dacă aceste tendinţe se vor menţine, până în anul 2050, multe pieţe importante pentru producătorii de ţigări vor dispărea”, spun analiştii care au efectuat studiul.
Cu toate acestea, cercetătorii au atras atenţia că este vorba strict despre nişte previziuni pe termen foarte lung, adăugând faptul că mărirea preţurilor va aduce în continuare sume considerabile în conturile companiilor producătoare de ţigări până în jurul anului 2020.
De asemenea, responsabilii companiei Citigroup nu par foarte optimişti în privinţa ideii vânzării ţigărilor în ambalaje fără grafică, propuse de un oficial britanic din Ministerul Sănătăţii, anul trecut.
„În Europa, s-ar sesiza foarte mici modificări în profiturile companiilor producătoare sau în statistica numărului de fumători. Nu credem că persoanele care fumează sunt atrase de estetica pachetelor pentru că au fost deja introduse imagini terifiante legate de fumat care le fac să arate revoltător. Mai mult decât atât, alte droguri se vând foarte bine fără să aibă nevoie de ambalaje”, au comentat realizatorii cercetării.