Proiectul de lege controversat, rămas în dezbaterea parlamentară din legislatura trecută, și semnat de mai mulți parlamentari, inclusiv de la PSD dar și de la PNL ( Daniel Fenechiu), prevede modificarea legii anti-fumat, prin introducerea unor locuri speciale de fumat dar și a unor cluburi speciale pentru fumători.

Președinta Asociației ”Mame pentru Mame”, Ana Măiță a propus un nou amendament, la proiectul de lege, prin care interzicerea fumatului să fie extinsă și la autoturismele în care se află copii sau femei însărcinate.

”Se interzice fumatul în toate spațiile închise, spațiile de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locuriel de joacă pentru copii, precum și în autohehiculele în care se află minori sau femei însărcinate. De la prezentele prevederi fac excepție celulele pentru deținuți, din penitenciarele de mare siguranță”, se prevede în amendamentul adus de Ana Măiță.

Aceasta a explicat că, prin amendament, ”se asigură dreptul prevăzut în articolul 49, din Constituția României, prin care copiii și tinerii se bucură de un regim special de protecție și asistență, în realizarea drepturilor lor”.

”Având în vedere expunerea crescută la substanțele toxice din fumul de tutun, în condițiile restrictive din punct de vedere al ventilației, specific autovehiculelor, dar și imposibilitatea minorului și a fătului nenăscut de a se apăra în fața acestor agresiuni, este datoria morală și legală a adulților să îi protejeze”, a mai spus președinta Asociației Mame pentru Mame.

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a anunțat că susține acest amendament și și-l asumă pentru a fi promovat în Legislativ.

Mihălțan: În spitalul în care lucrez, din 10 pacienți, cel puțin 3 au cancer în fază avansată

Profesorul dr. Florin Mihălțan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a tras un semnal de alarmă, în cadrul dezbasterilor din comisie, cu privire la efectele fumatului.

”La capitolul amendamente sunt foarte multe de propus. Și țigara electronică este foarte nocivă. Ca practician, vă pot spune că în spitalul în care lucrez, din 10 pacienți, cel puțin trei au cancer în fază avansată, sau emfizem. Credeți-mă că este o suferință îngrozitoare, și pentru pacienți și pentru familii, a spus Florin Mihălțan.

Întrebat care este vârsta cea mai mică a celor care se îmbolnăvesc de cancer de plămâni, profesorul a spus că aceasta a scăzut sub 25 de ani.

Mihălțan spune că, dincolo de vârsta din ce în ce mai scăzută a bolnavilor de cancer pulmonar, mai gravă este ”legătura care s-a făcut între fumatul pasiv și apariția cazurilor de leucemie la copiii mici. Din această perspectivă, profesorul a arătat că este extrem de importantă ”protecția fumătorului pasiv, iar aceasta este miza proiectului de lege care interzice fumatul în spațiile publice.

El a explicat că, dacă facem camere pentru fumători, atunci personalul care lucrează în aceste zone este expus. În plus, profesorul și-a manifestat nemulțumirea că mesajele publice privind efectele fumatului nu sunt promovate și pe televiziuni, așa cum prevede legea anti-fumat.

”Să se facă această promovare nu doar cu doi litri de apă, cu consumul de zahăr, ci să se vorbească și despre un lucru care ne afectează viața, a mai spus profesorul universitar.

Ar putea beneficia de locuri de fumat și bolnavii psihici internați în baza unei hotărâri judecătorești

Doctorul Magdalena Ciobanu a propus, la rândul ei, ca persoanele din spitalele de psihiatrie, internate cu boli psihice, contrar voinței lor, și anume pe baza unei hotărâri judecătorești, să beneficieze de locuri de fumat, în condiții de siguranță și în condițiile în care niciun alt bolnav și nici personalul medical să aibă acces”.

”Aceste persoane cu boli psihice au totuși dreptul de a consuma un produs legal și nu au voie să iasă din incinta spitalului”, a mai spus doctorul Magdalena Ciobanu.

De altfel, legea, în momentul de față dă posibilitatea deținuților din închisorile de maximă securitate să fumeze în spații special amenajate.

Dragnea: ”Legea fumatului trebuie să rămână nemodificată”

”Legea fumatului trebuie să rămână nemodificată, a declarat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, la Parlament.

El a adăugat că acest subiect a fost discutat în şedinţa de luni a grupului deputaţilor PSD. „Le-am adus aminte colegilor mei că această lege a fost deblocată de mine după ce a fost blocată foarte mult timp. Chiar dacă unii colegi n-au fost fericiţi, am spus atunci că este o lege utilă, chiar dacă este o lege dură, chiar dacă or să fie supăraţi cei care sunt fumători ca şi mine, trebuie să ne gândim la două lucruri importante – la sănătatea copiilor şi a celor care nu fumează, chiar şi la sănătatea fumătorilor, că poate odată ne trezim şi această lege ne ajută să ne lăsăm de acest viciu păgubos. Nu mi-am schimbat părerea. Nu văd de ce ar trebui să modificăm legea. În consecinţă, poziţia mea este foarte clară – legea trebuie să rămână nemodificată. Această lege nu va fi modificată”, a declarat Dragnea, despre intenția de adoptare a proiectului.

Citește și: EXCLUSIV/ Primele informații despre starea de sănătate a membrilor trupei Dj Project după accident

 
 

Urmărește-ne pe Google News