Numit în 21 ianuarie 2022 la conducerea ANPC, Horia Constantinescu a mai avut un mandat de câteva luni la șefia ANPC și în 2019, la propunerea premierului PSD de atunci, Viorica Dăncilă.

Libertatea vă prezintă principalele scandaluri în care a fost implicat Horia Constantinescu.

„Pui vopsiți, împănați cu salmonella”

Șeful ANPC a avertizat miercuri, 27 martie, că unele firme „vopsesc” carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.

Acesta a spus că practica este înșelătoare și a adăugat că la unele ferme, inspectorii ANPC au descoperit salmonella.

„Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase”, a scris Constantinescu pe Facebook.

Scandalurile provocate de șeful ANPC: de la „puiul vopsit” la „creveții fericiți”. Consultant: „Oamenii au confirmarea că scopul era electoral”
Postarea lui Horia Constantinescu de pe Facebook

Acesta a fost contrazis însă de către Dănuţ Păle, vicepreședintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Dronele ucrainene au încetinit avansul forțelor Moscovei în Ucraina. Pierderi masive de blindate în tabăra rușilor – Analiză ISW
Recomandări
Dronele ucrainene au încetinit avansul forțelor Moscovei în Ucraina. Pierderi masive de blindate în tabăra rușilor – Analiză ISW

„Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creştere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în reţetele furajere atât pigmenţi naturali pe care îi găsim în porumb şi în lucernă, dar şi dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobaţi de autoritatea de reglementare şi sunt folosiţi în hrana păsărilor (…) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituţii acest lucru”, a spus acesta, citat de Agerpres.ro.

Acesta a criticat dur declarația lui Constantinescu. „Ar fi bine ca specialistul să îşi spună cuvântul, chiar dacă lucrăm în anumite instituţii cu drept de control, dar nu suntem de profil, e bine să nu ne mirăm când vedem un pui galben, că acela a fost vopsit cu vopseaua de ouă Gallus”, a punctat șeful ANSVSA.

Ulterior, Constantinescu a revenit și a spus că furajele nu sunt toxice.

Mese la Ferma Dacilor

Un alt scandal recent în care a fost implicat Constantinescu este cel legat de pensiunea Ferma Dacilor, din satul Tohani, județul Prahova. Aceasta a ars într-un incendiu în luna decembrie, iar opt persoane au decedat. 

Constantinescu a făcut anterior reclamă pe Facebook stabilimentului, fiind prieten cu Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor.

George Simion, trei priorități ca președinte și pe cine ar numi la SRI și SIE: „Păstrăm echilibrul de gen”
Recomandări
George Simion, trei priorități ca președinte și pe cine ar numi la SRI și SIE: „Păstrăm echilibrul de gen”

Presa a relatat însă că pensiunea nu avea autorizații de incendiu și de construire.

Oficialul a spus că ANPC nu are însă atribuții privind verificarea acestora. 

„De la ce am mâncat eu acolo şi promovarea produselor româneşti până la incendiu numai în mintea unora pot fi făcute legături. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră atunci când mâncaţi într-un local cereţi toate autorizaţiile”, scria Constantinescu pe pagina sa de Facebook.

Scandalurile provocate de șeful ANPC: de la „puiul vopsit” la „creveții fericiți”. Consultant: „Oamenii au confirmarea că scopul era electoral”
Postarea lui Horia Constantinescu de pe Facebook

Pescobar și Taverna Racilor: „Crevetele e fericit”

În toamna anului trecut, un alt scandal îl avea în prim-plan pe șeful ANPC.

Acesta s-a filmat cu omul de afaceri Paul Nicolau, cunoscut drept Pescobar, la restaurantul Taverna Racilor din Parcul Herăstrau al Capitalei.

Clipul a ajuns pe Instagram și a venit la o lună după ce ANPC a găsit mâncare stricată și mizerie în restaurant.

„Bună ziua, dragilor, eu, Pescobar, Paul Nicolau, împreună cu Horia Constantinescu, la noua locație Taverna Racilor, pentru un nou început Taverna Racilor. Eu recunosc că, dacă nu erau controalele dânșilor (ANPC – n.r.), nu ajungeam eu să am probabil una dintre cele mai performante bucătării, la momentul actual, din România. Comparabil cu bucătării de lanțuri internaționale pentru că ei vin cu alte bugete, cu alte școli, dar spuneți și dumneavoastră că asta e părerea mea, domnule Horia. Spuneți și părerea dumneavoastră, ca instituție”, afirma Pescobar, conform Newsweek.

PNL a plagiat imnul rasismului din LaLiga. S-au inspirat de la spanioli: „Suntem la fel, împreună o forță”
Recomandări
PNL a plagiat imnul rasismului din LaLiga. S-au inspirat de la spanioli: „Suntem la fel, împreună o forță”

Constantinescu spunea atunci că „crevetele e fericit” și lăuda localul: „Am spus și mai devreme și văd că și colegii mei confirmă acest lucru, schimbările sunt radicale, am putut evolua de la o cameră de congelare la una ultraperformantă, zonă de decongelare. Toate lucrurile aici sunt schimbate în bine. Crevetele, acum, ne-a făcut semn din antenuțe că este fericit, își dorește să fie prăjit aici”.

Calculul imposibil al ratelor

Constantinescu a avut dispute și cu băncile din România. Sub comanda sa, ANPC a amendat 19 bănci din țara noastră în luna mai 2023 sub acuzația că au calculat greșit ratele clienților.

Inițial, 11 bănci au fost amendate cu 550.000 de lei, respectiv ING, First Bank, Credite Europe, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen, BCR, Patria Bank, Unicredit și BRD.

Potrivit instituției, clienți cu credite ai acestor bănci aveau pe graficul de rambursare, în primii ani, rata compusă 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Astfel, băncile ar fi forțat clienții să plătească predonderent dobânda la început.

Ulterior, alte 8 bănci au fost sancționate cu 400.000 de lei: Exim Bank, Procredit, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank.

Băncile din România au respins ferm acuzațiile și au spus că respectă pe deplin legislația și au afirmat că acest mod de calcul se realizează la nivel mondial.

Acestea au lăsat să se înțeleagă că ANPC are lacune de înțelegere a termenilor economici.

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Asociaţia Româna a Băncilor (ARB) au anunțat, într-un comunicat comun, că „plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat, şi anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei”, după cum scriau Știrileprotv.ro.

Verificarea afacerilor ruse din România după invadarea Ucrainei

În fine, un alt episod a avut loc după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

ANPC a luat la verificat atunci afacerile companiilor ruse din România: benzinăriile Lukoil și Gazprom, plus lanțul de magazine cu specific rusesc Berezka.

În total, ANPC a dat atunci amenzi de 1,4 milioane de lei, inspectorii afirmând că au găsit produse expirate sau neetichetate corect, vitrine murdare și ruginite și congelatoare pline de gheață.

Într-un comunicat ANPC din 28 februarie 2022, Constantinescu spunea că „situația cumplită pe care o traversează omenirea, la acest moment, ne face pe toți să punem umărul la orice formă de stabilizare a păcii”.

Scandalurile provocate de șeful ANPC: de la „puiul vopsit” la „creveții fericiți”. Consultant: „Oamenii au confirmarea că scopul era electoral”
Horia Constantinescu, în timpul unor verificări efectuate de ANPC la o benzinărie MOL. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Apreciat pentru implicare

Sorin Mierlea, președinte al Infocons – o asociație care militează pentru drepturile consumatorilor – spune că Horia Constantinescu a revigorat activitatea ANPC, iar acum protecția consumatorilor este în centrul atenției publice.

„A fost o revigorare a instituției ca pe vremea doamnei Rovana Plumb (2001-2004, n.r.). Pentru consumatori a fost bine, s-au aprobat legi favorabile, precum cea care obligă restaurantele să scrie în meniu ingredientele preparatelor. M-aș fi bucurat să rămână la Protecția Consumatorilor, a avut un plus major. E foarte greu să mai găsești pe cineva la fel de pasionat și determinat. Cine s-ar fi gândit vreodată în România că vom vedea magazine de multinaționale închise? Sau benzinării închise?”, spune Mierlea.

Valeriu Turcan: „Instituția, luată pe persoană fizică”

În schimb, consultantul politic Valeriu Turcan spune că politica de comunicare a fost puternic personalizată. 

„S-a creat impresia că instituția este luată pe persoană fizică. Evident că a avut un obiectiv, acela de a-și crește profilul public. Acum, oamenii au confirmarea că scopul era electoral, deși se cam bănuia acest lucru. Numai că s-au depășit niște limite. Tot forțând accelerația, inevitabil intri în gard. În alte țări, controalele se fac procedural, fără exagerări publice, fără amenințări și la final se anunță decizia”, a spus Turcan, pentru Libertatea.

Scandalurile provocate de șeful ANPC: de la „puiul vopsit” la „creveții fericiți”. Consultant: „Oamenii au confirmarea că scopul era electoral”
Valeriu Turcan. Foto: Facebook

Acesta a spus că exagerările lui Constantinescu amintesc de raidurile din Rusia împotriva companiilor. 

„În chestiunea cărnii de pui, exagerarea a fost maximă. Standardul sanitar-veterinar e unic. Deci nu are cum să fie la noi altfel decât în Franța, de exemplu. Dacă apar suspiciuni, apar imediat și consecințele. Alerte, investigații, restricții europene. Să ne gândim ce potențial distructiv are acest subiect pentru toată industria românească a cărnii de pui”, a continuat acesta.

„Nimeni în străinătate nu s-ar putea gândi că a fost o declarație exagerată, ei vor lua de bună și verificată declarația. Domnule, dacă și șeful ANPC se îndoiește, înseamnă că este o problemă reală. Numai consecințe negative pot să decurgă din așa ceva. Încrederea se construiește extrem de greu și se pierde foarte ușor”, conchide Valeriu Turcan.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (11)

Lauruco   •   01.04.2024, 17:42

In mod normal , orice manager are o echipa de specialisti cu care se consulta inainte de a scoate porumbelul. Cand vi pe media cu chestii care nu sunt de competenta ta trebuie sa iti asumi responsabilitatea. Faptul ca nu o face arata ca aste un autocrat care incearca sa controleze publicul prin indoctrinare si falsa propaganda. La fel ca si tatal finului domniei sale.

Aura1   •   01.04.2024, 13:37

Este evident că a făcut și lucruri bune, acum despre restul criticilor vom vedea ulterior cât de adevărate sunt..

addriann   •   01.04.2024, 11:54

Este greu de apreciat cat va fi castigul electoral al lui Horia Constantinescu de pe urma acestor dezvaluiri... Practic, el a dezvaluit o ,, smecherie " pe care o practica unii crescatori de pui, de multi ani, pentru a creste pretul carnii de pui... Se folosesc aditivi alimentari , adaugati in furajele puilor, doar pentru colorarea puilor,acesti aditivi neavand o valoare nutritiva... Nu sunt toxici pentru sanatatea oamenilor,poate doar pentru bugetul de cumparaturi...

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Când va lua UEFA decizia finală în privința meciului România - Kosovo. Anunțul venit de la Nyon
Știrileprotv.ro
Când va lua UEFA decizia finală în privința meciului România - Kosovo. Anunțul venit de la Nyon
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Viva.ro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Lacrimi și scandal la mormântul lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu, scoasă din cimitir cu poliția: „Am venit cu o colivă, o coroană și o lumânare”
Libertateapentrufemei.ro
Lacrimi și scandal la mormântul lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu, scoasă din cimitir cu poliția: „Am venit cu o colivă, o coroană și o lumânare”
Secretele tunelului misterios de sub Munții Bucegi, care ar fi trebuit să fie cel mai lung din țara noastră. Astăzi, este complet închis și niciun român nu-l poate vizita
FANATIK.RO
Secretele tunelului misterios de sub Munții Bucegi, care ar fi trebuit să fie cel mai lung din țara noastră. Astăzi, este complet închis și niciun român nu-l poate vizita
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
GSP.RO
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
Val de reacții în online după ce Alina Eremia a apărut așa pe internet. Ce a povestit artista și cum au reacționat fanii: „E gravidă?”
Elle.ro
Val de reacții în online după ce Alina Eremia a apărut așa pe internet. Ce a povestit artista și cum au reacționat fanii: „E gravidă?”
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Financiarul.ro
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Reacţia un turist din Brazilia când vede pentru prima dată zăpadă, în România. Pedru a făcut tumbe şi a gustat din omăt: "E minunat!"
Observatornews.ro
Reacţia un turist din Brazilia când vede pentru prima dată zăpadă, în România. Pedru a făcut tumbe şi a gustat din omăt: "E minunat!"
Horoscop 17 noiembrie 2024. Vărsătorii au nevoie de un strop de înțelepciune pe care nu-l pot găsi decât în interior
HOROSCOP
Horoscop 17 noiembrie 2024. Vărsătorii au nevoie de un strop de înțelepciune pe care nu-l pot găsi decât în interior

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI