„În această săptămână, fumul de la incendiile de vegetație a parcurs peste 3.000 de kilometri din Iacutia și a ajuns la Polul Nord, ceea ce pare a fi o premieră în istoria cunoscută”, au transmis, sâmbătă, reprezentanții serviciului de monitorizare prin satelit MODIS al NASA.
Serviciul NASA menționează însă că satelitul său a captat doar o mică parte a fumului care se întinde pe o suprafață de 3.200 de kilometri de la est la vest și de 4.000 de kilometri de la nord la sud.
Înainte de a ajunge deasupra Polului Nord, fumul dens a acoperit zone întinse din Siberia, de unde populația a fost evacuată. Fumul rezultat în urma incendiilor de vegetație s-a întins deasupra a 1.300 de orașe și așezări din regiunea Krasnoiarsk din centrul Siberiei, după cum au anunțat sâmbătă reprezentanții serviciilor de urgență.
În plus, fumul a ajuns inclusiv în zone din Mongolia, vestul Groenlandei și nordul Canadei.
O cantitate record de 505 de megatone de dioxid de carbon a fost emisă până acum de incendiile de vegetație din republica Iacutia, alimentate de valul de caniculă și de cea mai severă secetă din ultimii 150 de ani, conform datelor serviciului UE de monitorizare prin satelit Copernicus.
Autoritățile se așteaptă ca incendiile să continue să se manifeste și în următoarele săptămâni și există temeri cu privire la deteriorarea calității aerului din cauza norilor groși de fum.
La finalul săptămânii trecute, autoritățile au decretat starea de urgență în orașul Sarov, unde incendiile amenință un centru de cercetări în domeniul nuclear, unul dintre cele mai importante din Rusia.
Foto: Hepta