- Firma lui Alexandru Dinu, 29 de ani, a primit contracte din bani publici pentru mentenanță IT, de la autorități bucureștene. Toate contractele au fost atribuite prin procedura achiziției directe.
- Patru dintre contracte, în valoare peste 15.000 de euro, sunt de la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, instituție condusă până pe 12 septembrie 2019 de Adrian Vlad Chiotan, un apropiat al lui Dinu. Pe pagina de Facebook, Dinu are fotografii alături de Chiotan, încă din 2013.
- Un alt contract este cu Direcția Piețe Sector 4, unde doi directori sunt colegi de partid cu Dinu.
Cifrele din SEAP sunt clare. Cu firma Dinamic Management Consulting SRL, Alexandru Dinu a câștigat, din 2016, de când este consilier local PNL în sectorul 2, peste 100.000 de euro. Mai exact, 513.000 de lei! O sumă pe care consilierul local al Primăriei Sector 2, liberalul Dinu, a încasat-o, în proporție de aproape 90%, de la autorități locale din București.
Firma lui Dinu a primit contracte de la:
- Direcția Piețe Sector 4 – aflată în subordinea Consiliului Local Sector 4;
- Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – instituție aflată în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti;
- Teatrul Stela Popescu – fondat în 2016 și finanţat parţial de la bugetul local al Municipiului Bucureşti;
- Biblioteca Metropolitană București – finanțată integral de la bugetul local al Primăriei Capitalei;
- Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București PROEDUS – finanțat din subvenții de la bugetul Capitalei și din venituri proprii;
- Centrul pentru Tineret al Municipiului București – aflat în subordinea Primăriei Capitalei;
- Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan – unitate medicală care are secții inclusiv în Sectorul 2 și este administrat de Primăria Capitalei, prin ASSMB.
Firma cu zero angajați a avut profit 11.000 de euro
Dinamic Management Consulting este deținută 95% de Alexandru Dinu, restul de 5% din acțiuni fiind deținute de mama sa, Agripina Dinu, și a fost fondată în 2010.
Conform termene.ro, care preia date din Registrul Comerțului, firma nu a declarat nici un angajat în 2018. În același an, firma lui Dinu a avut însă o cifră de afaceri de 26.000 de euro și a raportat un profit de 11.000 de euro.
Contracte „cu dedicație” de la Direcția Piețe Sector 4
“Multe contracte sunt date cu dedicație de la partid”, spun sursele ziarului.
La Direcția Piețe și Gestionarea Activității Comerciale Sector 4, de la care firma lui Dinu a primit contracte prin atribuire directă, directori adjuncți sunt doi colegi de partid de-ai acestuia.
“De exemplu, la Piețe Sector 4, acesta a încheiat contractele la o autoritate condusă de doi membri PNL, ambii directori în 2018. Ileana Prodeus, fostă consilieră locală sector 4 din partea liberalilor, și Daniel Dogaru, directorul adjunct. Acesta din urmă a fost membru PNL Sector 4, apoi s-a mutat la organizația PNL Sector 2, unde este coleg cu Dinu”, spun persoanele care au discutat cu Libertatea.
Ultimul contract primit fără licitație, de la PROEDUS
Firma lui Alexandru Dinu a încheiat pe 23 august 2019 un contract care i-a adus 129.000 de lei. Adică aproximativ 27.200 de euro!
Banii sunt de la Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București PROEDUS, finanțat din bugetul Capitalei și din venituri proprii.
Firma lui Dinu trebuie să ofere, pentru banii primiți,”Servicii de dezvoltare platformă – software educațional pentru proiectul Self Learning Hub”.
Ce este proiectul “Self Learning Hub”? Conform site-ului PROEDUS, este un proiect “destinat copiilor din clasele V–XII”, pentru “inițierea în diverse domenii de interes, ca o completare a cunoștințelor și deprinderilor dobândite în școală, prin intermediul unor cursuri susținute în mediul online”.
Practic, prin intermediul platformei, elevii “vor avea acces la videoconferințe cu profesori din diferite domenii sau materii, primind astfel suportul suplimentar necesar învățării”.
Dinu, prieten la cataramă cu șeful autorității care i-a dat 4 contracte
Firma lui Alexandru Dinu primește de 3 ani contracte de la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), aflată în subordinea Ministerului Muncii.
În 2017, 2018 și 2019, Dinamic Management Consulting SRL a încheiat 4 contracte pentru mentenanță IT cu ANPD.
Diferit față de celelalte contracte este că acestea sunt atribuite de o instituție care nu are legătură cu Primăria Capitalei, cu primăriile de sector sau cu Consiliul General al Municipiului București.
Legătura lui Dinu este însă cu Adrian Vlad Chiotan, care a condus ANPD din 8 martie 2017 până pe 12 septembrie 2019. Adică fix în perioada în care firma lui Dinu a primit cele 4 contracte.
Chiotan, șeful ALDE Sector 4, apare în mai multe fotografii de pe pagina de Facebook a consilierului Alexandru Dinu, făcute în anii 2013 și 2014. Cu 3-4 ani înainte să înceapă și legătura contractuală între instituția de stat la care Chiotan a ajuns șef și firma lui Alexandru Dinu.
Chiotan (dreapta) și Dinu apar împreună, ținându-se de gât, chiar în chiar prima poză publică postată de Dinu pe Facebook, în 2013.
Dinu, despre contractele cu instituții publice: „Nu este nimic ieșit din comun”
Contactat de Libertatea, Alexandru Dinu a spus că nu vede nicio problemă în faptul că firma pe care o deține are contracte cu instituții ale statului și că nu ar putea fi vorba despre conflict de interese nici măcar în ceea ce privește contractul cu Direcția Piețe a Primăriei Sectorului 4, unde directori au fost doi membri PNL.
“Nu văd unde este problema. Nu este nimic ieșit din comun”, a declarat Dinu.
Întrebat cum a putut Dinamic Management Consulting SRL, care în 2018 a avut zero angajați, să onoreze contractele pe care le-a primit de la autorități locale și de la instituții de stat, consilierul local de la Sectorul 2 a explicat că firma sa are contracte de colaborare cu alte societăți.
“Practic, plățile se fac pe companie, nu pe persoană fizică”, a conchis acesta.
În emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, jurnalistul Răzvan Luțac a vorbit pe larg despre acest subiect:
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro