Liviu Edu, care a fost consilier principal în departamentul de Asistență Socială al Primăriei, a făcut de-a lungul timpului acuzații cu privire la afacerile pe care le făceau cei din administrație, fapt care a deranjat conducerea instituției.
Cei din primărie au început să caute motive pentru a-l da afară și l-au destituit.
Măsura a fost contestată în instanță, iar Liviu Edu a fost reîncadrat pe funcție, la începutul lui 2019. Doar că, invocându-se un dosar penal, i s-au modificat atribuțiile.
Câteva luni mai târziu, când Primăria s-a mutat într-un sediu nou, Liviu Edu a fost singurul angajat care a rămas să-și desfășoare activitatea într-un birou din sediul vechi. Adică la circa 500 de metri de clădirea în care se mutaseră instituția și toți ceilalți angajați.
În birou existau doar un dulap și un birou, fără imprimantă, fără acces la internet, consilierului fiindu-i imposibil să-și desfășoare munca.
Audierile au arătat că Liviu Edu trebuia să meargă zilnic la sediul nou al primăriei, unde trebuia să semneze condica, după care să meargă la sediul vechi, unde avea biroul.
Ba mai mult, unul dintre martori a susținut că l-a auzit personal pe viceprimarul Ilie Hriţcu afirmând că Liviu Edu „nu va mai călca niciodată în această primărie”.
A urmat o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD, care a constatat că faptele sesizate de Liviu Edu reprezintă „discriminare și hărțuire”, iar Primăria Mihălășeni a fost amendată cu 1.000 lei.
CNCD precizează în decizia sa că poziția în care a fost situat Liviu Edu „aduce prejudicii acestuia în comunitate și față de restul colegilor săi, creează un cadru intimidant, ostil, degradant și ofensiv”.
Hotărârea CNCD a fost contestată în instanță de reprezentanții Primăriei, iar, într-un final, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, care a menținut decizia CNCD. A urmat recursul la ÎCCJ, iar decizia finală a fost pronunțată pe 29 septembrie, în defavoarea Primăriei.
Liviu Edu a mai intentat un proces în care cere daune morale de la cei care au luat măsurile umilitoare.
„Este drept, pe rolul instanței mai am o acțiune în care am solicitat daune morale pentru ceea ce s-a întâmplat atunci, dar care a fost suspendată până la soluționarea definitivă a dosarului în care Primăria a contestat amenda de la CNCD”, a spus acesta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro