O recesiune economică fără precedent a creat o lipsă acută de alimente de bază, dar și de benzină și medicamente, iar inflația ridicată face ravagii în bugetele gospodăriilor.
„Pare oportun să se acorde angajaților guvernamentali concediu pentru o zi lucrătoare a săptămânii și să li se ofere facilitățile necesare pentru a se angaja în activități agricole în curțile lor”, se arată într-un comunicat al cabinetului.
Ziua suplimentară liberă ar fi o „soluție la penuria de alimente care se prefigurează în viitor”, se arată în comunicat, adăugând că reducerea navetelor funcționarilor ar contribui, de asemenea, la reducerea consumului de combustibil.
Organizația Națiunilor Unite a avertizat că Sri Lanka se confruntă cu o „criză umanitară gravă” și a spus că patru din cinci persoane din țara de 22 de milioane delocuitori au fost forțate să sară peste unele mese.
Între timp, șoferii se confruntă cu lipsa de combustibil, iar cozile lungi de vehicule la benzinării sunt o iamgine obișnuită.
Funcționarii vor avea liber în fiecare vineri, în următoarele trei luni, fără să li se taie din salariu, potrivit deciziei executivului, dar aranjamentul nu se va aplica personalului din serviciile esențiale.
Guvernul a spus că oricare dintre cei 1,5 milioane de lucrători ai săi din sectorul public care doresc să călătorească în străinătate pentru a-și găsi un loc de muncă vor primi până la cinci ani de concediu fără plată, fără a le afecta vechimea sau pensia.
Mișcarea are ca scop încurajarea mai multor oameni să obțină locuri de muncă în străinătate și să trimită bani înapoi pe insula, care se confruntă cu o lipsă acută de valută străină pentru achiziția de importuri.
Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe de 51 de miliarde de dolari și este în discuții cu Fondul Monetar Internațional pentru un plan de salvare.
Oamenii au protestat cerând demisia președintelui Gotabaya Rajapaksa, din cauza gestionării proaste a economiei și a greutăților severe cu care se confruntă cetățenii.
Rajapaksa a introdus reduceri majore de taxe la scurt timp după venirea la putere în noiembrie și i s-a reproșat că aceste măsuri au lăsat insula fără mijloacele necesare pentru a plăti importurile esențiale.
Deficitul de numerar a fost agravat de pandemia Covid-19, care a sălbăticit industria turismului și a redus remitențele din Sri Lanka care lucrează în străinătate.