Angajații primăriei Mitreni, județul Călărași au declanșat săptămâna trecută un protest spontan motivat de faptul că nu și-au primit primit drepturile salariale în ultimele 4 luni de zile, respectiv de la apariția legii sălarizării.

Conform Legii 153/2017, în luna iulie consiliile locale trebuiau să aprobe în ședință specială coeficienții de creștere pentru fiecare angajat al primăriei în parte. ”Eu, contabilă fiind în această primărie încă din 1991, am stabilit o sumă pentru fiecare. Primarul a refuzat acestă listă pe motiv că ne va da salariul minim pe economie pentru fiecare, doar el își va păstra salariul legal. Adică noi să primim 1.450 de lei, iar el 6.525 de lei (!), pe motiv că este nevoie de bani la investiții”, a spus la vremea respectivă Aurelia Ghioca – liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici din primăria Mitreni. Am trimis solicitare pentru o poziție a primarului din Mitreni și așteptăm răspunsul.

Despre acest protest, primarul din Mitreni, Tudorică Minciună, a spus că: ”Demersul angajaților Primăriei Mitreni este nejustificat în condițiile în care situația s-a remediat în cadrul ședinței de Consiliu Local din 25 octombrie 2017 în cadrul căreia a fost adoptat un amendament care va permite plata la zi a salariilor tuturor angajaților Primăriei, la un nivel corect în raport cu volumul de muncă și cu posibilitățile financiare specifice unei comune. Blocajul intervenise din cauza unei decizii imposibil de aplicat din punct de vedere legal luată de Consiliul Local al finalul lunii iulie. Doresc și mă lupt pentru un trai mai bun pentru toți cetățenii comunei Mitreni, inclusiv pentru angajații Primăriei, însă nu pot fi niciodată de acord cu tăierea investițiilor și cu băgarea comunei în incapacitate de plată doar pentru a mări salariile din Primărie, unele total nejustificat. Le înțeleg nemulțumirile, dar vă asigur că mă voi opune cu tărie tuturor încercărilor de destabilizare a comunei”.

Cu alte cuvinte, a fost suspendată Hotărârea de Consiliu Local care majora salariile și a a fost adoptată una care micșora slariile pentru a susține investițiile.

Salarizare la jumătate, în multe primării din țară

Nici în comuna Tămădău, Călărași, funcționarii primăriei nu și-au luat salariile de trei luni. ”Au mai fost și alte instituții publice unde situația este similară -, sau au reorganizat instituția transformând posturile din funcții generale (inspector de specialitate) în specialiști și în mod paradoxal aceștia, în calitate de specialiști, vor beneficia de o salarizare la jumătate din nivelul salarial al funcțiilor generale pe care au fost incadrați inițial. Avem semnale din întrega țară, în principal de la primăriile care au un număr mic de angajați precum și de la instituțiile publice cu un număr foarte mare de angajați. În acest  moment nu există o situație clară a numărului de primării cu probleme, acesta se va reflecta imediat după aprobarea bugetului pentru anul 2018.

Salariații Comunei Mitreni nici la această dată nu au primit drepturile salariale restante aferente lunilor iulie, august, septembrie și restanța lunii octombrie. Nu discutam de câțiva angajați, ci de toți salariații primăriei, care până în acest moment nu au primit salariile restante deși aceștia au contracte de muncă sau raporturi de serviciu ca urmare a ocupării posturilor respective în baza unui concurs sau examen. Decizia luată în prezent de aleșii locali este cea de a-i remunera pe toți angajații primăriei la nivelul salariului minim pe economie, deoarece nu mai sunt fonduri din pricina faptului că sunt utilizate în achitarea indemnizațiilor aleșilor locali”, a explicat Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici.

Problema este că nu poți scădea salariile funcționarilor obținute prin contract, concurs sau examne, fără să desființezi ilegal înțelegerea respectivă.

În fine, ce a urmat: primarul Tudorică Minciună a reușit să anuleze greva în instanță. Între timp însă, primăria din Mitreni a rămas fără secretar general și fără contabil, care s-au mutat la alte primării, unde se plătesc salariile.

În lipsa acestor funcționari, nimeni din primărie nu vrea să semneze statele de plată cu salarile micșorate la nivelul minim pe economie. Astfel, nici salariile restante, nici cele la zi nu au fost plătite în nici o formă – micșorate sau nu.

Așa arată o investiție în Mitreni: cel mai iluminat  câmp agricol

În ceea ce privește investițiile, putem spune că la intrarea în comuna Mitreni, judeţul Călăraşi, pe o porţiune de aproximativ 200 de metri, sunt amplasaţi 27 de stâlpi de iluminat public stradal, adică un stâlp la fiecare 10 metri, fiecare cu două becuri, adică lumină, nu glumă, în condiţiile în care acolo drumul trece printre culturi agricole. Este cel mai iluminat câmp agricol din România!


Paradise Papers: paradisurile fiscale ale magnaților. Ce investiții are Regina Elisabeta a II-a în Insulele Cayman

 
 

Urmărește-ne pe Google News