Anul trecut, fundația nu i-a mai invitat pe ambasadorii Rusiei și al aliatului acesteia, Belarus, din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.
„Am ales să repetăm măsura excepţională de anul trecut, adică să nu-i invităm pe ambasadorii Rusiei, Belarusului şi Iranului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm”, a transmis Fundaţia Nobel, într-un comunicat de presă, citat de AFP și Agerpres.
În ceea ce priveşte Iranul, decizia fundaţiei a fost luată din cauza reprimării protestelor din această ţară.
Fundaţia suedeză anunţase joi că revine la practica anterioară de a invita ambasadori din toate ţările reprezentate în Suedia, ceea ce a stârnit un val de furie.
Instituţia a explicat sâmbătă că decizia ei iniţială s-a bazat pe convingerea „că este important şi corect să se difuzeze cât mai larg posibil valorile şi mesajele pe care le reprezintă Premiul Nobel”. Cu toate acestea, reacţiile puternice pe care le-a stârnit „au umbrit complet acest mesaj”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a denunţat astfel o decizie care dă naştere „unui sentiment crescut de impunitate” din partea autorităţilor ruse.
Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat vineri că nu este de acord cu decizia Fundaţiei, spunând că înţelege „că deranjează mulţi oameni din Suedia şi Ucraina”.
Mai mulţi politicieni suedezi de frunte ameninţaseră că vor boicota evenimentul dacă ambasadorul rus va fi prezent.
Ceremonia are loc în fiecare an la Stockholm pe 10 decembrie, ziua în care câştigătorii premiilor în medicină, fizică, chimie, literatură şi economie îşi primesc distincţiile din mâna regelui Carl Gustaf, urmată de o cină de gală care reuneşte circa 1.200 de invitaţi.
O ceremonie separată are loc la Oslo în aceeaşi zi pentru laureatul Premiului Nobel pentru Pace.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina