Robert Grabazei, Noel-Robert Ölyüs, Alessia-Lăcrămioara Curcă sau Ayan-Mihail Statie. Sunt doar câțiva dintre copilașii greu încercați de soartă, câțiva dintre micii supereroi pe care destinul i-a așezat în mijlocul unor crunte bătălii în care miza este chiar viața lor. Părea că sunt prinși, fără putința de a scăpa, în ghearele unui monstru care, încet, încet, le devora trupurile și le refuza dreptul la viață.
Una și așa una chinuită, în care fiecare răsărit de soare este un nou pariu câștigat cu viața de care s-au agățat cu disperare și pentru care au luptat cu forțe aproape supraomenești. Dar, precum în basmele cu Feți-Frumoși și zâne Cosânzene, minunea s-a produs și, cu toate opreliștile ivite în pandemie, copilașii au primit în dar, de la semenii lor, speranța care le-a luminat calea în înfruntarea cu destinul potrivnic.
Campanii umanitare în Libertatea. Oameni cu suflet au făcut zid în jurul copilașilor chinuiți de maladii
Dramele lor, ale copilașilor, impresionantele lor povești de viață nefardată au ajuns în paginile ziarului Libertatea, iar strigătele lor de ajutor și ale bieților lor părinți nu au rămas zadarnice. Cititori ai ziarului Libertatea, oameni cu suflet care au răspuns apelurilor disperate făcute prin Fundația Ringier România, li s-au alăturat necondiționat și au făcut, cu sufletele lor, zid în jurul micilor pacienți pentru a încerca să-i protejeze în fața cumplitelor maladii care le-au furat copilăriile.
Grupuri de susținere – unele existente în mediu virtual încă de la diagnosticarea copilașilor -, au declanșat, la rându-le, campanii umanitare de strângere de fonduri. O inimă uriașă a pulsat astfel în ritmul vieții pentru acești copii! În campanii umanitare întinse pe durata a săptămâni întregi, în conturile lor au început astfel să se strângă banii de care aveau atâta nevoie pentru tratamente. De fapt, pentru a trăi!
Cu sute de mii de euro în conturi, copiii au ajuns la tratament
Cu ajutorul cititorilor noștri, cu cel al reprezentanților fundațiilor, al asociațiilor sau cu cel al unor firme private – oameni cu suflet, cărora le mulțumim și în numele familiilor acestor micuți aflați în suferință -, copilașii au primit din donații sume uriașe. Bani pe care, fără sprijinul financiar al atâtor oameni, nu ar fi reușit, poate, să îi strângă vreodată.
Așa însă, într-un val uriaș de susținere și emoție, sute de mii de euro au intrat conturile copiilor care au primit astfel tratamentele genetice, leacurile împotriva amiotrofiei spinale musculare care li s-a cuibărit în trupurile firave.
Fundația Ringier s-a implicat și în cazuri sociale
Firește, în afara acestor cazuri medicale care au necesitat un efort comun de strângere de fonduri într-un timp foarte scurt – având în vedere gravitatea maladiei și costurile uriașe ale tratamentelor, care se ridică la peste 2.100.000 de dolari pentru fiecare copil -, Fundația Ringier România s-a implicat în multe alte campanii umanitare.
În vreme de pandemie au primit ajutor și alți copii chinuiți de boli grave pentru tratamentele și operațiile ce trebuiau făcute în țară sau în străinătate, dar au fost și ajutați să-și poată cumpăra anumite echipamente medicale care erau singura lor șansă la viață.
Prima aniversare din cei opt ani de chin, fără ședințe de chimioterapie
Una dintre aceste emoționante povești este cea a lui Alin Amariei, un băiețel care, încă de la vârsta de 4 ani, se luptă cu o formă dură de cancer. Copilul a trecut printr-un lung șir de operații la care a fost supus la o clinică din Turcia, iar anul acesta, de sărbători, a primit poate cel mai de preț dar de când înfruntă cumplita boală. Pentru prima oară în cei opt ani de când face tratament, Alin – ajutat de semenii lui -, s-a simțit mai bine și când și-a serbat în decembrie cea de-a 12 aniversare a făcut-o fără tratamentul chimio la care nu putuse să renunțe niciodată până atunci!
Printre cei aflați în programul de susținere al fundației
s-au aflat și cazuri sociale – oameni sărmani, aflați la limita
suportabilității din cauza problemelor care i-au copleșit, și copii cărora
părinții nu le-au mai putut asigura nici măcar o masă caldă sau îmbrăcămintea.
Calculatoare și
monitoare donate de Fundația Ringier unor tineri
Tot din programul de susținere a copiilor a făcut parte în 2020 și campania Fundației Ringier România prin care au fost donate Asociației Concordia șapte monitoare și 16 calculatoare. Echipamentul este folosit de tinerii înscriși în programele de formare profesională și dezvoltare abilități de viață independentă.
În contextul pandemiei de coronavirus și al distanțării fizice și sociale, calculatoarele donate de fundație sunt parte esențială a studiului on-line, a lecțiilor și a comunicării de la distanță, dar și a petrecerii unei părți a timpului liber. Tinerii care fac parte din acest program susținut și de Fundația Ringier România urmează timp de zece luni un curs de calificare și un program de dezvoltare a abilităților.