Protecția Civilă a confirmat marți că cifra totală a morților este de 292, însă căutările continuă. În Amatrice, au murit 232 de persoane. Ceremonia funerară din Amatrice are loc pe o esplanadă, iar la ea vor asista președintele Italiei, Sergio Mattarela, premierul, Matteo Renzi, și alte oficialități. Funeraliile vor fi oficiate de Domenico Pompili, episcop de Rieti, în fața a doar 37 de sicrie dintre cei decedați la Amatrice. Restul trupurilor neînsuflețite au fost duse la Rieti, sau la Roma la decizia rudelor acestora, scrie Agerpres.

Din motive de securitate s-a propus inițial pentru serviciul funerar zona din apropierea aeroportului din Rieti. Dar primarul orașului Amatrice, Sergio Pirozzi, a cerut guvernului să nu mai provoace suferință „unei populații devastate de durere”, obligând oamenii să meargă departe de locul unde s-au prăpădit rudele lor.

După protestele locuitorilor din Amatrice, premierul Renzi a asigurat că funeraliile vor avea loc aici, deoarece așa este firesc și „sacrosanct”.

[libgallery id=”1583774′]

FOTO: EPA

La ceremonia din Amatrice participă și premierul României, Dacian Cioloș, care a ajuns în Italia pentru a fi alături de rudele celor 11 români care și-au pierdut viața în cutremur. Prim-ministrul român a vizitat trei românce rănite în seism.

Citește și: Cutremur Italia | Guvernul acordă 6.000 de euro copiilor români care și-au pierdut părinții

Guvernul a decis să acorde ajutoare financiare de 6.000 de euro pentru copiii rămaşi orfani în urma cutremurului din Italia. Totodată, vor fi acordate ajutoare de 1.000 de euro pentru fiecare persoană decedată în seism, 10.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia şi 3.000 de euro pentru cei care nu au locuinţă proprie, dar nu mai au unde să stea. Aproximativ 50 de familii urmează să beneficieze de aceste ajutoare.

Trupurile neînsuflețite a șapte români morți în cutremurul din Italia au fost repatriate ieri. Acasă, rudele au îngenuncheat de durere, mai ales când li s-a recomandat să nu deschidă sicriele. Moartea lor a fost deosebit de violentă.

Alungați de-acasă de neajunsuri, toți cei 11 români care și-au pierdut viața în cutremurul devastator din Italia reușiseră să-și facă familiile mândre de curajul pe care l-au avut să plece singuri, într-un loc atât de străin, doar ca să-i ajute. Șapte dintre ei au fost aduși ieri acasă în sicrie, iar rudele nu au putut suporta gândul că au pierdut oameni atât de dragi.

Citește și: Ce rămâne în urma românilor care au murit în cutremurul din Italia

 
 

Urmărește-ne pe Google News