Preşedinţii Mexicului, Ecuadorului, Boliviei, Venezuelei, dar şi Africii de Sud, precum şi lideri ai unor ţări mai mici, au rostit discursuri în onoarea lui Castro, care a murit vineri, la vârsta de 90 de ani.
Preşedintele sud-african Jacob Zuma a lăudat Cuba lui Castro pentru realizările în domeniul educaţiei şi sănătăţii, precum şi pentru susţinerea oferită luptei pentru independenţă în Africa.
Castro va rămâne în istorie ca un “luptător măreţ, pentru ideea că săracii au dreptul să trăiască întotdeauna cu demnitate”, a spus Zuma în fața mulțimii de oameni adunată în locul în care Fidel Castro.
Mitingul a început cu proiectarea unor imagini alb-negru cu Castro şi alţi luptători de gherilă, pe un ecran imens, în timp ce pe fundal se auzea imnul naţional cubanez.
Mulţi dintre cei din piaţă au venit din proprie iniţiativă, însă mii au fost trimişi de Guvernul comunist, în condiţiile în care 80% dintre angajaţii din ţară lucrează încă la stat, în pofida consolidării sectorului privat de către Raul Castro, scrie sursa citată.
Raul Castro a încheiat manifestaţia printr-un discurs în care le-a mulţumit liderilor lumii pentru laudele la adresa fratelui său, pe care l-a numit liderul unei revoluţii “pentru cei umili, făcute de cei umili”.
Marii absenți de la ceremonie
Majoritatea liderilor occidentali au refuzat invitația la această ceremonie, cu excepția premierului grec Alexis Tsipras. Președintele american Barack Obama, artizanul apropierii istorice dintre SUA și Cuba în 2014, nu a trimis o delegație oficială la funeraliile lui Fidel Castro.
Președinții țărilor „prietene”, rusul Vladimir Putin, chinezul Xi Jinping și iranianul Hassan Rouhani, au trimis înalți oficiali care să-i reprezinte. Șeful de stat columbian, Jose Manuel Santos, și el de stânga, a renunțat la vizită în ultimul moment.
Presa cubaneză de stat scrie că o urnă cu cenuşa lui Fidel Castro este ţinută într-o sală din Ministerul Apărării, unde Raul şi liderii Partidului Comunist i-au adus un omagiu cu o seară înainte.
În cursul zilei, oamenii au stat ore la rând la cozi pentru a prinde un loc în Piața Revoluției, locul în care Fidel Castro a rostit mai multe discursuri înflăcărate.
La Havana şi pe toată insula oamenii au semnat cărţi de condoleanţe şi un jurământ de loialitate faţă de proclamaţia din mai 2000 a lui Castro, care declara revoluţia o luptă fără sfârşit pentru socialism, naţionalism şi un rol important al insulei pe scena mondială.
După omagiile de la Havana, urna care conține cenușa liderului comunist cubanez va traversa de miercuri până sâmbătă Cuba pentru a ajunge în orașul estic Santiago de Cuba, refăcând în sens invers drumul parcurs de tânărul Fidel în așa-numita „caravană a libertății” la începutul revoluției comuniste din 1959.
Duminică, cenușa va fi înmormântată în cimitirul Sfânta Ifigenia de Santiago, în cadrul unei ceremonii care va pune astfel capăt doliului național de nouă zile.
SUMAR:
- Fidel Castro a murit. Cum ar fi încercat CIA să-l asasineze, de-a lungul timpului. Tentativele ciudate care au fost dejucate
- Fidel Castro a murit| Cubanezii din Florida și-au manifestat bucuria pe străzi
- Fidel Castro a murit| Ce spun liderii lumii despre moartea lui
- Trupul neînsuflețit al lui Fidel Castro va fi incinerat astăzi
- Fidel Castro a apărut ultima dată în public de ziua lui, în luna august
- Fidel Castro a murit| Presa evocă „o figură revoluționară emblematică”
- Fidel Castro a murit| Nouă zile de doliu național. Cenușa lui va fi plimbată într-un convoi de patru zile prin Cuba
- Fidel Castro a făcut apel la menținerea păcii în ultimul său mesaj transmis poporului cubanez
- Donald Trump, despre Fidel Castro: Un ”dictator brutal” care și-a ”oprimat” poporul
Foto: EPA