VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

John McCain, cunoscut pentru nonconformismul său şi capacitatea de a păşi peste diviziunile politice, şi-a exprimat dorinţa înaintea morţii ca Donald Trump să nu asiste la slujba sa de înmormântare, cei doi bărbaţi manifestând un dispreţ reciproc.

De altfel, președintele american a afişat detaşarea, chiar dispreţul faţă de aceste funeralii, plecând în acelaşi moment spre unul din cluburile sale de golf de lângă capitală.

Singurele mesaje postate de Donald Trump pe Twitter, în cursul dimineţii, au fost ameninţările la adresa Canadei în renegocierea NAFTA.

El i-a trimis la Catedrală din Washington pe cel mai apropiat colaborator al său, generalul John Kelly, precum şi pe şeful Pentagonului, Jim Mattis, şi pe consilierul său pentru securitate naţională, John Bolton.

Fiica şi consiliera preşedintelui, Ivanka Trump, a fost – de asemenea – prezentă împreună cu soţul său, Jared Kushner, nou semn al diferenţelor pe care le arată frecvent față de tatăl său.

Însă, confruntat cu critici acerbe pentru tăcerea sa grea după moartea, sâmbătă, 25 august, a lui John McCain, personalitate a politicii americane, Donald Trump a ordonat – în cele din urmă – luni, 27 august, în onoarea acestuia, arborarea în bernă a drapelului american la Casa Albă şi pe toate clădirile oficiale.

„În ciuda diferenţelor noastre politice, respect angajamentul faţă de ţara noastră al senatorului John McCain şi, în onoarea sa, am semnat un decret pentru arborarea în bernă a drapelului american până în ziua înmormântării sale”, a precizat preşedintele american, atunci, prin intermediul unui comunicat.

În schimb, foştii preşedinţi George W. Bush şi Barack Obama, prezenți la funeralii, au adus sâmbătă, 1 septembrie, un vibrant omagiu „eroului american” John McCain, salutând o personalitate politică purtătoare de unitate într-o Americă a lui Donald Trump profund divizată, comentează Agerpres.

Barack Obama şi George W. Bush, vizibil emoţionaţi, au afirmat că fostul senator republican şi fost prizonier de război în Vietnam i-a făcut să fie să fie preşedinţi „mai buni”, în discursuri pline de critici abia voalate la adresa lui Donald Trump.

Dar, înaintea celor doi foști președinți, fiica lui John McCain, Meghan, cea care a plâns în hohote lângă sicriul tatălui ei, l-a criticat deschis pe preşedintele Donald Trump, într-un discurs întrerupt frecvent de hohote de plâns.

„Viaţa noastră publică poate părea mică, rea şi meschină, purtătoare de insulte şi autosuficienţă. Este o politică ce se pretinde curajoasă şi fermă, dar este bazată pe frică”, a spus Barack Obama.

„John a fost înainte de toate un om cu un cod. El respecta demnitatea fiecărei vieţi, o demnitate care nu se opreşte la graniţă şi nu poate fi ştearsă de dictatori. A luptat împotriva politicilor şi practicilor pe care le considera nedemne de ţara noastră. John McCain insista: ‘suntem mai buni decât asta, America este mai bună decât asta „, a afirmat, la rândul său, George W. Bush, după ce, în timpul mandatului său, senatorul s-a opus cu fermitate metodelor de interogatoriu ale CIA, după avenimentele de la 11 septembrie 2001.

De altfel, când a plecat la golf sâmbătă dimineaţă, omul de afaceri a părăsit Casa Albă purtând o şapcă inscripţionată cu acest slogan.

Numeroase personalităţi politice toate culorile au asistat împreună cu familia lui John McCain – văduva sa Cindy, cei şapte copii, precum şi mama sa Roberta, 106 ani – la ceremonia organizată la Catedrala Naţională din Washington şi transmisă în direct pe marile canale de televiziune.

Cindy McCain, care a apărut în public foarte puternică, de la începutul săptămânii, nu şi-a putut stăpâni lacrimile când a răsunat cântecul preferat al soţului său, „Danny Boy”.

Dar, dintre toate, cele mai emoționante imagini au fost cu mama lui John McCain, în vârstă de 106 ani, la căpătâiul fiului ei. Cei doi au avut o relație specială, de-a lungul vieții.

Senatorul de Arizona John McCain a murit sâmbătă, 25 august, la vârsta de 81 de ani, după ce fusese diagnosticat, în vara anului 2017, cu glioblasfom – o formă galopantă de cancer pe creier.

Fostul candidat la alegerile prezidențiale din 2008 era considerat un erou al războiului din Vietnam, unde a fost prizonier timp de cinci ani.

  • FOTO – EPA

Citește și: OPINIE/ Cristian Coman: Firea a lovit-o pe Dan cu Bruxellesul? Alba-neagra de Neptun

Editorial de Claudiu Săftou. Gabriela Firea – o dizeuză pe contrasens, în PSD

VIDEO. Dragnea, despre atacul Gabrielei Firea: ”Încerc să îi înțeleg nemulțumirea, dar e prea mult ca un prefect să devină subiect de discuție de trei ore în CExN”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News