Guvernul a adoptat 1 septembrie, modificările la ordonanța privind plafonarea și compensarea în energie, noile praguri de consum aplicându-se tot de la 1 septembrie.

„Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările”, a declarat marți, 4 octombrie, Dana Dărăban, precizând că activitatea de furnizare a energiei nu va fi întreruptă.

„Va depinde de la caz la caz. Fiecare furnizor va încerca să fie cât mai puţin afectat, pentru că emiterea cu întârziere a facturii înseamnă o întârziere şi pentru ei în încasări, ceea ce se adaugă la riscurile şi la problemele de acces la lichiditate ale furnizorilor”, a mai explicat director executiv al ACUE.

Totodată, aceasta a recomandat clienților care primesc o factură pe mai multe luni și nu o pot achita imediat să ceară furnizorului o eșalonare.

Enel și-a anunțat deja clienții că vor primi facturile cu întârziere.

„Implementăm noile măsuri legislative, de aceea facturile pot fi emise cu întârziere. Mulțumim pentru înțelegere!”, este mesajul afișat de furnizor clienților care încearcă să acceseze factura din aplicația mobilă.

Potrivit ordonanței adoptate de Guvern pe 1 septembrie, prețurile la energie rămân neschimbate, dar scad pragurile de consum. De asemenea, Executivul a extins perioada plafonării preţurilor până la 31 august 2023.

Care sunt pragurile de consum din noua ordonanță:

  • Prețul achitat va fi de 0,68 de lei/kWh pentru cei care consumă până în 100 kWh;
  • Prețul va fi de 0,8 lei/kWh pentru cei care consumă 255 kWh lunar. Pragul anterior era de 300 kWh.

 
 

Urmărește-ne pe Google News