Totul a ieșit la iveală după ce mai mulți pensionari din localitățile Comănești și Botoșana au sesizat Poliția. Oamenii s-au plâns că aveau datorii mari în contul unor împrumuturi ori banii pe care i-au depus nu se regăsesc în evidențe, scrie monitorulsv.ro
De vină pentru toate acestea ar fi casiera Gheorghița Iuga, cea care colecta banii pensionarilor. Femeia vizată de anchetă este acuzată de numeroase infracțiuni: înșelăciune, fals intectual, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
”S-a constatat că în perioada 01.04.2003 – 17.08.2016, pârâta a întocmit contracte de împrumut false, dispoziţii de plată false, cereri de retragere cotizaţii false, chitanţe încasare false, plăţi false, înscrieri false în carnetele de membru (prin imitarea semnăturii titularului şi a giranţilor)”, a aflat uluit unul dintre păbugiți de la reprezentanții CARP Suceava.
Pensionarii, victime sigure
Potrivit anchetatorilor, femeia și-ar fi ales victimele din rândul pensionarilor săraci. Oamenii strângeau cu greu mici economii, în speranța că vor beneficia, la un moment dat, de o sumă mai mare.
Este și cazul a doi soți din Comănești care au fost păgubiți cu 7100 de lei. Suma uriașă reprezintă două depuneri făcute cu ajutorul casierei Gheorghița Iuga și patru rate de un împrumut, achitate tot prin intermediul acesteia. Oamenii au plătit totul, au primit și chitanțe, însă banii nu s-au regăsit niciodată în casieria CARP Suceava.
Anchetatorii fac în continuare cercetări și urmează să stabilească prejudiciul, despre care cred că este unul uriaș.
Alt furt, aceeași schemă
În 2015, o casieră din localitatea Dărmăneşti este acuzată de fapte la fel de revoltătoare.
Timp de patru ani, Elena Ladaniuc a reușit să pună mâna pe suma de 331000 de lei, susțin polițiștii. Din ancheta Serviciului de Investigare a Criminalității Economice rezultă că femeia a întocmit zeci de contracte false de împrumut și nu a depus la fondul social cotizațiile membrilor, începând din 2011 până în 2015.
Anchetatorii au început urmărirea penală pentru delapidare în formă continuată, 86 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi 23 infracţiuni de delapidare.
Dosarul cu privire la frauda revoltătoare nu a ajuns încă în instanță.
Din păcate, printre victimele acestei jonglerii financiare se numără bătrâni neputincioși. În multe cazuri este vorba despre oameni bolnavi care nu știu vreodată dacă își vor mai recupera banii vreodată.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!