Nicușor Ochiană, „incendiatorul de la Parlament” sau „incendiatorul din Vaslui”, cum a ajuns să fie cunoscut la nivel național, nu va putea fi prezent la reuniunea CFS, pentru că se află în arest preventiv din 17 septembrie. Azi se judecă, la Tribunalul București, contestația lui, în dosarul 26665/302/2024. Ochiană, 56 de ani, a fost reținut după ce a provocat un incendiu în Palatul Parlamentului, în partea clădirii transformată în muzeu. 

Nicușor Ocheană s-a stabilit de peste 20 de ani în Italia, la Padova
Nicușor Ochiană, într-o fotografie din arhiva personală postată pe Facebook

Elev model, angajat la uscătorul de granule

Bărbatul lucra de peste 20 de ani în Italia, la Padova, într-o firmă de construcții. Dar înainte de a pleca din țară, a fost angajat timp de 17 ani la CFS. A urmat o școală profesională și s-a angajat în fabrică, la secția unde se uscau granule, materia primă din care se fabricau firele. În paralel, a urmat cursurile și a obținut diploma de bacalaureat  la Liceul de Chimie nr. 4 din Vaslui, în prezent, Liceul Emil Racoviță. 

Șefa ANM, despre ciclonul care lovește România: „O prăbușire a regimului de temperaturi”. Zonele vizate de furtuni și ploi puternice
Recomandări
Șefa ANM, despre ciclonul care lovește România: „O prăbușire a regimului de temperaturi”. Zonele vizate de furtuni și ploi puternice

„Era cel mai bun la toate, avea note mari de când a intrat la școală. Și muncitor, serios”, își amintește despre Nicușor tatăl lui, Toader, care a împlinit 82 de ani. Anul trecut, bătrânul și-a sărbătorit ziua de naștere în Italia, unde a fost invitat de fiii săi. „Erau în concediu și am stat două săptămâni la ei”. 

Tatăl incendiatorului din Parlament, traiește în Mărășeni, Vaslui
Toader Ochiană, tatăl incendiatorului din Parlament

Fratele mai mare, mort în accident de muncă

Toader și soția lui, Lucreția, 80 de ani, locuiesc de o viață în satul Mărășeni, la 8 kilometri de Vaslui. Au crescut împreună patru copii, dintre care mai trăiesc doar trei. Fratele mai mare al lui Nicușor a murit după un accident de muncă. Lucra la fabrica de mobilă din Vaslui, Movas. „O așchie s-a desprins de pe bandă și l-a lovit în frunte. A căzut și s-a lovit de un cărucior cu materiale. A murit la spital”, spune Lucreția. 

Nicușor e al doilea ca vârstă. Mai are o soră și un frate mai mici. „A fost mereu foarte liniștit”, îl descrie tatăl lui. „Nu băutură, nu fumat. Niciodată n-a dat o palmă, n-a sărit la bătaie când mergea cu ceilalți sâmbăta seara, la discotecă în sat. Sau să se bage în vreun scandal… Nu, nici vorbă. Foarte cuminte era”. Apoi, după o pauză: „Și-acum, cât o să ia? Cinci, șapte ani de închisoare?”. Toader clatină din cap. A trecut de șoc, de tristețe. Luptă să se împace cu gândul.

Marcel Ciolacu intră sigur în turul doi, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminică. Sondaj CURS
Recomandări
Marcel Ciolacu intră sigur în turul doi, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminică. Sondaj CURS
Mărășeni județul Vaslui, localitatyea unde locuiesc părinții lui Nicușor
Imagine din localitatea Mărășeni, situată la 8 kilometri de Vaslui

Consăteanul „baronului” Buzatu

În Mărășeni au apărut, pe lângă casele bătrânești, și case noi, chiar și vile. Aici și-a petrecut arestul la domiciliu Dumitru Buzatu, fostul șef al Consiliului Județean Vaslui. Despre cum e viața oamenilor din sat ați putut citi recent în Libertatea. Singurul mare angajator e Primăria comunei Ștefan cel Mare. Cei mai mulți dintre localnicii stabili sunt pensionari sau asistați social. Dacă vrei să muncești, trebuie să cauți de lucru fie la Vaslui, unde ofertele nu sunt prea strălucite, fie în străinătate. 

Casa părinților lui Nicușor Ochiană e albă, simplă, cu gard de lemn și pridvor pe care bate soarele de septembrie. Două pisici grase fac plajă. Un bișon cu dinți strâmbi, primit „cadou” de la cineva din sat, dezamăgit de defectul câinelui, îi demonstrează lui Toader că se poate urca pe scaun. Astea sunt, precizează bătrânul, singurele lor animale. De atât pot avea grijă.

Proiectele-fantomă ale industriei autohtone de armament. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Vorbim despre fonduri foarte mari”
Recomandări
Proiectele-fantomă ale industriei autohtone de armament. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Vorbim despre fonduri foarte mari”

Lucreția și Toader rememorează viața fiului lor până la evenimentul nefast consumat la Palatul Parlamentului. Undeva, ascunsă între zile și nopți, ca un nod între ițe, trebuie să fie o explicație. 

Mutat cu tot cu familia la Padova

Nicușor s-a căsătorit cu o fată din Vaslui. Și-au ridicat o casă în Mărășeni, tot simplă, cu flori la poartă. Cei doi au împreună trei copii: două fete și un băiat. 

La CFS, denumit Moldosin SA, a început să se simtă blocajul economic din anii ‘90. Granulele veneau tot mai rar și în cantități tot mai mici la uscătorul unde lucra Nicușor. Întreprinderea a intrat în programul guvernamental al privatizărilor strategice. Acționar majoritar a ajuns cumnatul lui Omar Hayssam, Mihai Nasture, care, sub spectrul falimentului, a cedat acțiunile unei asociații a angajaților. Până la urmă, combinatul, care avea în jur de 5.000 de muncitori în 1989, s-a întors la stat, la AVAS, și a fost închis la începutul anilor 2000. Utilajele, inclusiv uscătorul de granule, au fost vândute la licitație sau valorificate ca fier vechi. În prezent, din CFS mai rezistă o hală folosită parțial ca depozit de țevi.

Nicușor Ochiană a fost trimis în șomaj în 2002. O vreme, afirmă mama lui, bărbatul a încercat să-și găsească serviciu în Vaslui. „A lucrat la unul, la altul. Greu. Bani puțini”. Fratele cel mic plecase de câțiva ani în Italia și l-a chemat pe Nicușor acolo. I-a găsit loc de muncă la aceeași firmă de construcții unde se angajase el. 

Și așa s-au trezit Lucreția și Toader că nu mai au nici un sprijin pe lângă ei la bătrânețe. „Toți au plecat, cu familii, cu tot. Acum mai vine o nepoată de soră să ne mai întrebe de sănătate, să ne mai ajute, atât”. Copiii și nepoții lor îi vizitează doar o dată, de două ori pe an, în vacanțe și concedii. 

Nicușor Ochiană, în concediu
Nicușor Ochiană, într-o fotografie din concediu postată pe contul personal de Facebook

Divorț fără scandal

Nicușor și soția lui s-au despărțit „în bună înțelegere, fără ceartă. Așa au zis ei, că mai bine se despart”, susține Lucreția. Casa din Mărășeni, averea lor comună, le-au lăsat-o copiilor. Nicușor s-a recăsătorit, acum mulți ani. A rămas în relații bune cu fosta soție. „Și ea lucrează tot în Italia, și-a făcut o viață acolo”, adaugă doamna Ochiană. În familia extinsă din Peninsulă, era armonie, așadar. 

Vecinii își amintesc și ei că Nicușor Ochiană era liniștit, fără vicii, harnic, cu o căsnicie fericită și copii la fel de cuminți ca și el. „A fost șoc pentru noi să auzim despre el la televizor. Nu ne așteptam!”, spune o femeie, care locuiește peste drum de părinții „incendiatorului de la Parlament”.

În recuperare după AVC

La începutul anului trecut, Nicușor Ochiană a suferit un atac vascular cerebral. „L-au dus la spital, acolo, în Italia. L-au operat. I-au făcut anestezie generală. După ce s-a trezit din operație, n-a mai fost la fel”, povestește mama lui. „În august, a venit prin Mărășeni, să ne vadă. A stat vreo două zile. Cam devia. Așa mi s-a părut”. 

Recuperarea în urma AVC-ului mergea greu. Nicușor Ochiană nu mai putea munci pe șantier, la fel ca înainte. Un motiv să devină, probabil pentru prima dată în viața lui, furios. Ajunsese la capătul optimismului. Pe pagina lui de Facebook, s-au îndesit postările cu discursuri ale politicienilor naționaliști și extremiști. Discursuri împotriva guvernanților, parlamentarilor, beneficiarilor de pensii speciale. 

Incidentul de la muzeul din Palatul Parlamentului s-a produs la trei săptămâni după vizita lui Nicușor Ochiană la părinții lui.

Fata lui cea mare, absolventă de Drept, „o să îi angajeze un avocat și o să aducă documentele medicale la tribunal”, explică Lucreția. „N-ar fi făcut Nicușor așa ceva. Nu mai era el ăla dinainte. Ori că au greșit anestezia, ori… Nu știu. El avea boală la inimă. După operație, nici nu mai vorbeai cu el ca lumea”. 

Soluția găsită de părinți

Părinții cred că AVC-ul era semnul că venise timpul ca fiul lor să se întoarcă la vatră. „Cât a muncit la CFS, cât a muncit și la Padova, strânsese vechime. N-avea vârsta, dar ieșea la pensie mai înainte. Chiar dacă erau banii mai puțini, ce dacă? Stătea aici, cu noi, îi dădeam casa lui. Muncea grădina, tăia un lemn, ținea animale, că noi nu mai putem. Suntem bolnavi amândoi. Nu mai e cine să le facă astea. Și uitați-vă, totul se fărâmă”. 

Prins de polițiști după 10 ore de căutări, după incidentul de la Parlament, Nicușor Ochiană riscă între 2 și 7 ani de închisoare. El va fi pus sub acuzare, potrivit anchetatorilor, pentru „distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun, săvârșită prin incendiere, explozie ori prin alt asemenea mijloc și dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri”

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (14)

CristianCrisan   •   26.09.2024, 21:35

Faptul ca a suferit un AVC nu-l absolva de vina....Observ ca ziarul Libertatea nu modereaza instigarile la violenta desi sunt sigur ca respectivii sunt doar viteji de tastatura..

XhX13   •   26.09.2024, 14:35

Lasă băi ca vedem,ne înțelegem noi ce vi tu să ne zici tu nouă scenarii sumbre,țineți-le pentru tine!

XhX13   •   26.09.2024, 14:34

Au fost,nu mai sunt.E natural,va baga scenarii apocaliptice in cap cu ajutorul politicienilor corupți!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp
Știrileprotv.ro
Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp
Gabriela Cristea: „Trebuie să recunosc cinstit. Da, divorțul bate la ușă, asta este. Ce ți-e scris în frunte, ți-e pus...”. Ce se întâmplă în căsnicia ei cu Tavi Clonda
Viva.ro
Gabriela Cristea: „Trebuie să recunosc cinstit. Da, divorțul bate la ușă, asta este. Ce ți-e scris în frunte, ți-e pus...”. Ce se întâmplă în căsnicia ei cu Tavi Clonda
„A divorțat” Flick de prieteni din cauza soției? Primele declarații despre ruptura de Bendeac, Speak, Morar și Răzvan Popescu: „Dacă e să pierd prietenii ăștia pentru relația asta, nu am pierdut nimic”
Libertateapentrufemei.ro
„A divorțat” Flick de prieteni din cauza soției? Primele declarații despre ruptura de Bendeac, Speak, Morar și Răzvan Popescu: „Dacă e să pierd prietenii ăștia pentru relația asta, nu am pierdut nimic”
Comuna din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Aici sunt cei mai longevivi oameni din țara noastră
FANATIK.RO
Comuna din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Aici sunt cei mai longevivi oameni din țara noastră
„Ești și frumoasă, și bogată. Și ai și mașină de la Țiriac”. Mihaela Cambei a spus ce a făcut cu automobilul primit cadou
GSP.RO
„Ești și frumoasă, și bogată. Și ai și mașină de la Țiriac”. Mihaela Cambei a spus ce a făcut cu automobilul primit cadou
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
FANATIK.RO
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Cum arată rochia de 160 lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Colegul tinerei care s-a sinucis după ce a fost chemată la birou dezvăluie ce practică adoptase compania
Observatornews.ro
Colegul tinerei care s-a sinucis după ce a fost chemată la birou dezvăluie ce practică adoptase compania
Horoscop 27 septembrie 2024. Leii sunt plini de energie și dornici să compenseze un anumit gol pe care-l simt de ceva timp
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2024. Leii sunt plini de energie și dornici să compenseze un anumit gol pe care-l simt de ceva timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI