Cinci tineri au ajuns la spital din cauza consumului de droguri la festivalul de muzică SAGA, care a avut loc în weekend la Arena Națională din București. Trei dintre ei se aflau în stare gravă și doi dintre ei au decedat. Tragedia a iscat mii de reacții în mediul online cu privire la ce fac autoritățile pentru a combate traficul și a descuraja consumul.
„Sunt ani buni de când Agenția Națională Antidrog (ANA) a devenit o structură irelevantă, preocupată doar de plata salariilor celor peste 300 de angajați și operații cosmetice de PR precum ultima campanie de protocoale de colaborare cu restaurantele din Constanța”, a scris într-o postare pe FB medicul psihiatru, preluată și de Ziare.com.
Pliante și ochelari care simulau vederea unei persoane sub influența drogurilor
Agenția Națională Antidrog este o instituție în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, responsabilă cu a „elabora, coordona, evalua și monitoriza politicile în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri”. Aceasta a avut voluntari și polițiști prezenți la festival într-un cort pentru informare și asistență. Nu a oferit un punct de vedere oficial cu privire la nefericitul eveniment, dar echipa sa de comunicare a continuat să posteze pe Facebook mesaje pentru tinerii care au rămas să se distreze la festival. „În ultimii ani a crescut numărul deceselor cauzate de consumul pastilelor de ecstasy cu o concentrație a substanței active foarte mare. Nu amesteca energizantele cu ecstasy. Ai grijă de inima ta!”, a fost unul dintre mesajele de duminică, de pe pagina de socializare a ANA.
Medicul Hriscu e de părere că acțiunea ANA din cadrul festivalului, ca și alte programe din ultimii ani sunt inutile: „Tot o operație de PR a fost și cortulețul cumpărat la reduceri, branduit și plasat în perimetrul festivalului SAGA, unde angajații și voluntarii ANA au distribuit pliante cu mesaje mobilizatoare și ochelari funky care te făceau să vezi lumea ca și cum ai fi drogat!!! – stai și te întrebi dacă oamenii care au pus la cale așa ceva chiar cred că un tânăr care își bagă drogurile în chiloți ca să intre la festival o să se oprească la cort, o să-și pună ochelarii și o să zică «a, în cazul ăsta, nu le mai iau, m-ați convins! Plus că pliantele astea sunt bombă!»”.
„Toată lumea știe că festivalurile sunt ocazii de consum”
Organizatorii festivalului SAGA au spus într-un comunicat că au luat toate măsurile de prevenție împotriva unor cazuri de acest tip: „La intrarea în perimetrul evenimentului, echipele de securitate controlează în detaliu fiecare persoană care accesează zona. (…) SAGA Festival este complet împotriva consumului de substanțe interzise și are zero toleranță pentru posesia lor și un comportament de acest gen.”
Psihiatrul Eugen Hriscu consideră că e un mod prin care „s-au spălat pe mâini de sângele tinerilor care au murit azi noapte”. „Toată lumea, atât oficialii de la ANA, cât și patronii de la SAGA, știe că festivalurile sunt ocazii de consum. A pretinde altceva e pură ipocrizie. Dacă publicul SAGA ar fi format doar din neconsumatori, am fi citit azi despre cei 1000 de spectatori care au plecat acasă la 12 noaptea”, a adăugat medicul.
Eugen Hriscu susține că împreună cu echipa sa de la Aliat a propus de mai multe ori intervenții adaptate la festivalurile de muzică, dar au fost refuzați sau ignorați. Acesta a enumerat și măsurile care ar fi mai eficiente decât pliantele și ochelarii care simulează vederea unei persoane sub influența drogurilor:
- testarea anonimă a pastilelor pentru decelarea celor care conțin substanțe periculoase. Majoritatea consumatorilor aruncă pastila sau substanța după ce primesc un rezultat care indică prezența unor adulteranți;
- zonele de tip chill-room unde se găsesc profesioniști pregătiți să identifice manifestările care anunță o evoluție gravă a stării de intoxicație;
- apă disponibilă gratis.
„Ca de obicei, vinovați vor fi consumatorii (de ce au consumat, nu au citit în pliantele ANA că drogurile sunt rele?). Se vor emite comunicate de presă în care se vor disculpa și vor înfiera cu mânie proletară drogurile și flagelul”, a mai scris pe pagina sa de Facebook Eugen Hriscu.
Potrivit unui raport ANA, aproape 4300 de consumatori de droguri au cerut asistență medicală în 2019 și 58 ar fi murit din cauze asociate cu consumul de stupefiante.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro