Circa 74.000 de incendii de vegetație au avut loc în acest an în Brazilia, față de cele 40.000 din perioada similară a anului trecut, iar ultimele zile au cunoscut o creștere spectaculoasă a numărului și amploarei aestor incendii în pădurea amazoniană. Acestea survin în perioada anotimpului secetos când fiermierii recurg la incendieri deliberate ale pădurii pentru a obține noi suprafețe arabile.

Președintele Jair Bolsonaro și guvernul său sunt socotiți de către mulți principalii vinovați pentru această situație deoarece au relaxat legislația care restrângea exploatarea pădurii Amazonului și au redus pedepsele pentru defrișările ilegale. Revolta este cu atât mai mare cu cât Bolsonaro a spus că guvernul nu are resursele necesare pentru a se lupta cu flăcările.

Bolsonaro dă înapoi

De asemenea, Bolsonaro a trebuit să nege că ar fi acuzat ONG-urile că au pornit incendiile pentru a-i compromite Guvernul, la o zi după ce sugerase că organizațiile de mediu ar fi nemulțumite de tăierea stipendiilor pe care le primeau de la stat.

Oricum, organizațiile de mediu susțin că ritmul despăduririlor a crescut de când Bolsonaro a ajuns la putere, fermierii și cei care exploatează ilegal pădurea fiind încurajați de faptul că guvernul de la Brasilia a devenit mai îngăduitor în acest domeniu.

Imaginile din satelit care au arătat statul Roraima, din nordul Braziliei, acoperit de fum au șocat mulți brazilieni și a provocat un val pe Twitter la scară globală sub hashtagul #prayforamazonia.

3.000.000

de postări pe Twitter au utilizat hashtagul #PrayForAmazonia

Pe de altă parte, NASA, agenția spațială americană, a susținut că incendiile din bazinul Amazonului sunt ușor sub medie în acest an.

Fake news cu fake photos

Precizarea nu a stăvilit valul de postări pe aceeași temă, însoțite de imagini catastrofice care, în multe cazuri, nu au legătură cu situația actuală. Una dintre cele mai populare postări prezintă două fotografii care au fost făcute în anii trecuți, cea mai veche fiind din 1989.

Alte imagini postate și distribuite pe scară largă erau de fapt din cu totul alte zone, precum Siberia sau Statele Unite.

Vâlvă pe rețelele de socializare a făcut și înregistrarea declarației unei femei dintr-un trib amazonian, Pataxo, care a acuzat fermierii că au declanșat deliberat incendiile. Filmulețul a fost vizionat de 5.000.000 de ori, dar apoi s-a dovedit că fusese distribuit încă de la începutul lui iulie astfel că nu se referea la situația actuală.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro

Inițial, Bolsonaro a tratat cu detașare problema alimentând, fără să vrea, revolta celor preocupați de consecințele pe care incendiile le au asupra mediului.

Înainte mi se spunea Căpitanul Drujbă. Acum sunt Nero, care a dat foc Amazoniei

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei

De altfel, cu numai o lună în urmă, președintele l-a demis pe șeful INPE, Institutul Național pentru Cercetări Spațiale, după ce acesta a publicat un studiu care arăta că în iunie ritmul defrișărilor a fost mai mare cu 88% decât în aceeași lună a anului trecut.

În ultimul deceniu, precedentele guverne din Brazilia au reușit să reducă despăduririle prin acțiunea agențiilor federale și a unui sistem de amenzi. Dar Bolsonaro și miniștrii săi au criticat pedepsele și au trecut cu vederea scădera confiscărilor de bușteni și a condamnări pentru infracțiunile de mediu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News