Cuprins:
Ministerul rus al Apărării a făcut luni un pas rar și a admis că 63 de soldați au fost uciși în ajunul Anului Nou, în atacul ucrainean care a distrus o cazarmă temporară amplasată într-un colegiu profesional din Makiivka, oraș controlat de Rusia aflat în estul Ucrainei.
Dar criticii ruși nu au fost mulțumiți de reacția oficială seacă și și-au subliniat nemulțumirea, spunând că soldații erau cazați alături de un depozit de muniție, care a alimentat astfel suplimentar dezastrul provocat de loviturile inițiale.
Ei au mai spus că liderii militari sunt cu atât mai vinovați cu cât știau că baza se afla în raza de acțiune a rachetelor ucrainene.
Criticii cer acum pedepsirea vinovaților, dar Moscova nu a anunțat deocamdată dacă va lua vreo decizie în acest sens.
În acest timp, Kievul a subliniat că bilanțul victimelor este de ordinul sutelor, deși oficialii proruși au calificat acest lucru drept o exagerare.
„Inamicul ne-a provocat cele mai grave pierderi în acest război”
Printre cei care s-au exprimat critic – și nu pentru prima oară – s-a numărat Igor Girkin, un fost comandant al trupelor proruse din estul Ucrainei, care este acum unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari naționaliști ruși.
Acesta a sugerat că din informațiile sale, sute de persoane au fost ucise sau rănite în bază. Muniția fusese depozitată la fața locului, iar echipamentul militar de acolo era necamuflat, a spus el, potrivit The Moscow Times.
„Ceea ce s-a întâmplat la Makiivka este oribil”, a scris și Arhanghelul Spetznaz Z, un blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe aplicația de mesagerie Telegram.
„Cui i-a venit ideea de a plasa trupele în număr mare într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că o simplă lovitură de artilerie va produce mulți răniți sau morți?”, a scris el, potrivit Reuters.
Comandanților „nu le pasă deloc”, a spus bloggerul.
Atacul a fost „o lovitură masivă”, a declarat și un purtător de cuvânt al autorităților instalate de Rusia în regiunea Donețk, Daniil Bezsonov.
„Inamicul ne-a provocat cele mai grave pierderi în acest război nu din cauza priceperii lor, ci din cauza greșelilor noastre”, a scris el într-o postare pe Telegram, potrivit New York Times.
Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia, iar președintele Volodimir Zelenski nu a menționat atacul asupra bazei din Makiivka în discursul său de Anul Nou.
Însă Statul Major General al forțelor armate ucrainene a vorbit de data aceasta despre atac, pe care l-a descris drept „o lovitură împotriva forței de luptă și echipamentelor militare rusești”.
Un parlamentar cere răspundere penală pentru vinovați
Furia din Rusia a fost vizibilă și printre politicieni. Grigori Karasin, membru al Senatului rus și fost ministru adjunct de externe, a cerut nu numai răzbunare împotriva Ucrainei și a aliaților NATO, dar și „o analiză internă exigentă”.
Serghei Mironov, parlamentar și fost președinte al Senatului, a cerut răspundere penală pentru oficialii care au „permis concentrarea personalului militar într-o clădire neprotejată” și pentru „toate autoritățile superioare care nu au asigurat un nivel de securitate adecvat”.
„Evident, nici serviciile de informații, nici cele de contrainformații și nici apărarea aeriană nu au funcționat cum trebuie”, a spus el.
Andrei Medvedev, vicepreședinte al Dumei orașului Moscova și jurnalist pro-Kremlin, a declarat și el, mai precaut, că autoritățile civile sau militare trebuie să prețuiască totuși viețile rușilor.
Imagini neverificate postate online cu urmările exploziei de la cazarma din Makiivka au arătat o clădire imensă aproape complet distrusă.
#Ukraine This is reportedly the video from Makiivkas „military facility” that was attacked on New Years Eve. The Moscow-installed administration of the Donetsk region said that at least 25 rockets were fired. Makiivka is in the Donetsk region and is occupied by Russian forces. pic.twitter.com/2wXtSHd6vk
— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) January 2, 2023
Potrivit informațiilor, soldații erau proaspăt recrutați în valul de mobilizare decretată de Vladimir Putin anul trecut.
Unii dintre morți proveneau din regiunea Samara, din sud-vestul Rusiei, a declarat guvernatorul regiunii pentru presa rusă, îndemnând rudele îngrijorate să contacteze centrele de recrutare pentru informații.
Un demers neobișnuit pentru Moscova
În vreme ce numărul exact al victimelor nu va fi cunoscut probabil prea curând, chiar și cea mai timidă estimare reprezintă o lovitură de proporții pentru Rusia și pentru președintele Vladimir Putin.
Acesta a promis în repetate rânduri să corecteze greșelile flagrante și slăbiciunile forțele sale armate, pe care războiul le-a scos la iveală atât de evident.
În discursul de Anul Nou filmat la o bază militară, Putin li se adresase direct familiilor soldaților uciși în lupte.
„Vă împărtășesc durerea din toată inima”, a spus el.
Ministerul rus al Apărării a fost neobișnuit de explicit, subliniind că baza din Makiivka a fost lovită de patru rachete HIMARS și că alte două ar fi fost distruse de antiaeriană.
Dara Massicot, cercetătoare în domeniul politicilor la RAND Corporation, a remarcat că oficialii ruși „nu oferă de obicei acest tip de informații după o pierdere majoră, ceea ce sugerează că ei doresc să controleze dezbaterea pe tema acestui eveniment”, scrie New York Times.
Efectul HIMARS
Makiivka se află la doar aproximativ 16 km de cel mai apropiat teritoriu deținut de ucraineni, orașul Avdiivka, situat la nord-vest. Orașul este în raza de acțiune de aproximativ 80 de kilometri a rachetelor HIMARS, pe care Statele Unite le-au trimis în Ucraina.
HIMARS, un sistem ce folosește rachete ghidate prin satelit, trase din lansatoare mobile, face parte dintr-un arsenal tot mai mare de arme occidentale sofisticate care au ajutat Ucraina să schimbe cursul conflictului.
Sistemul HIMARS a mărit considerabil raza de acțiune și precizia ucrainenilor. Aceștia l-au folosit pentru a lovi ținte aflate mult în spatele liniilor frontului, cum ar fi podul principal care leagă orașul Herson de teritoriul controlat de Rusia, ceea ce a contribuit la decizia rușilor de a abandona orașul.
Luna trecută, un atac ucrainean cu HIMARS a distrus un hotel din orașul Kadiivka, în regiunea Lugansk, la nord-est de Donețk. Acel atac a ucis mai mulți luptători ai grupului paramilitar Wagner, care luptă în Ucraina alături de armata regulată rusă, potrivit autorităților ucrainene din regiune.
Sistemul HIMARS este cel mai eficient atunci când este folosit împotriva țintelor staționare, care pot fi identificate în avans și localizate cu precizie – depozitele de muniție, infrastructura sau concentrările de trupe.
Statele Unite au furnizat până în prezent Ucrainei cel puțin 20 de sisteme HIMARS, produse de Lockheed Martin.
Cum anume au aflat ucrainenii de concentrarea de trupe din Makiivka este deocamdată neclar. Unele relatări din presa de stat rusă au precizat că „utilizarea telefoanelor mobile de către militarii nou sosiți” a ajutat forțele ucrainene să localizeze ținta.
Alți experți au sugerat că sosirea militarilor ar fi putut fi foarte ușor observată de localnicii din Makiivka, unii dintre ei pro-Kiev, care au raportat apoi aceste amănunte forțelor ucrainene.
parpalache • 03.01.2023, 14:22
Cica:”Evident ca nici serviciile de informații,nici cele de contrainformații nu au funcționat cum trebuie”!Ba dimpotriva,chiar au funcționat „cum trebuie”!Dar...pentru cei pentru care „lucreaza”-inca din timpul lui Gorbaciov și mai ales al lui Boris Elțân”!Daca Gorbaciov a fost racolat de serviciile britanice-prin soția sa Raisa-Boris Elțân fusese demult racolat de CIA!Dar cea mai buna„treaba”-pentru noii stapâni evident-a fost atunci când l-au dezinformat pe Putin,ca„operațiunea speciala”va fi... doar o plimbare prin Ucraina-deși nu era deloc un secret- ca atât SUA cât și Marea Britanie inca din 2014- pregateau și innarmau armata Ucrainei!