Într-o încercare de a aduna conservatori în spatele temei Brexit, premierul a declarat, într-un discurs la conferința de primăvară a conservatorilor de la Blackpool, că lumea se confruntă cu un moment de alegere „între libertate și opresiune”.

„Există unii în lume, chiar și în unele guverne occidentale, care invocă ceea ce ei numesc politica reală. Și spun că este mai bine să ne acomodăm cu tirania”, a spus premierul britanic.

Și știu că instinctul oamenilor din această țară, ca și al oamenilor din Ucraina, este să aleagă libertatea, de fiecare dată. Pot să vă dau câteva exemple celebre recente. Atunci când britanicii au votat pentru Brexit, în număr atât de mare, nu cred că a fost pentru că au fost câtuși de puțin ostili față de străini. Ci pentru că au vrut să fie liberi să facă lucrurile diferit și ca această țară să se poată administra singură.

Boris Johnson:

Comentariile au stârnit uimire nu numai pentru că Ucraina a depus luna trecută, după ce a început invazia rusă, cererea de aderare la UE, ci și pentru că sugera că UE este ea însăși o formă de tiranie de care trebuie să fugim, notează sursa citată.

Cu doar trei săptămâni în urmă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat cererea de aderare la UE. „Scopul nostru este să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim egali”, a declarat el.

Liderii UE și-au exprimat dezgustul față de aceste comentarii. Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European și fost prim-ministru al Poloniei, a spus că vorbele lui Johnson ar supăra poporul ucrainean.

Boris Johnson compară lupta ucrainenilor cu votul britanicilor pentru Brexit. Încă îmi amintesc entuziasmul lui Putin și Trump după referendum. Boris, cuvintele tale jignesc ucrainenii, britanicii și bunul simț.

Donald Tusk:

Guy Verhofstadt, fostul prim-ministru belgian care a condus Parlamentul European în negocierile pentru Brexit, a descris comentariile ca fiind „nebunești”. „Brexit a fost despre anularea libertăților și despre ieșirea din UE”, a spus el. „Ucrainenii vor mai multă libertate și să se alăture UE”, a spus acesta.

Conservatorii de rang înalt au condamnat declaraţia premierului britanic.

„Boris Johnson nu poate scăpa de responsabilitatea sa pentru dezastrele Brexit-ului printr-o exploatare cinică a curajului incredibil al poporului ucrainean. Milioane de conservatori vor fi rușinați de o încercare atât de flagrantă de a exploata ororile pe care le vedem în fiecare zi pentru avantaje de partid”, a declarat pentru Observer fostul ministru al cabinetului conservator și fost viceprim-ministru Lord Heseltine.

„În afară de partea în care votul la un referendum liber și corect nu este în niciun caz comparabil cu faptul că îți riști viața pentru a-ți apăra țara de invazie și de faptul ciudat că ucrainenii luptă pentru libertatea de a adera la UE, această comparație este perfectă”, a scris pe Twitter lordul Gavin Barwell, un fost parlamentar conservator care a fost șeful de cabinet al Theresei May.

Alți parlamentari conservatori au declarat că, în opinia lor, Johnson a fost „neîndemânatic” și „prost”.

Liderul liberal-democrat, Ed Davey, a spus că declaraţia lui Johnson a fost în contrast puternic cu spiritul de stat al președintelui ucrainean și a riscat să divizeze liderii europeni într-un moment crucial. „Într-un moment în care Marea Britanie ar trebui să fie alături de aliații noștri, Johnson creează inutil diviziuni. Să compari un referendum cu femeile și copiii care fug de bombele lui Putin este o insultă la adresa fiecărui ucrainean”, a adăugat Ed Davey.

 
 

Urmărește-ne pe Google News