O echipă de cercetători de la Universitatea japoneză Ritsumei-kan a pus la punct un microrobot medical capabil să circule prin corp, să fotografieze, să filmeze şi să transporte medicamente. Acesta seamănă, la prima vedere, cu o insectă, de unde şi porecla: „superfurnica artificială”. Şi americanii se laudă cu un microrobot, de această dată o capsulă miraculoasă, care investighează intestinele şi stomacul. După ce-şi fac treaba, aceste dispozitive minuscule sunt eliminate… pe cale naturală.
Măsoară 2 cm şi cântăreşte 5 grame
„Superfurnica artificială” cântăreşte doar cinci grame, măsoară doi centimetri în lungime şi unul în lăţime, şi se introduce în corpul pacientului pentru a fotografia anomaliile sau pentru a transporta o substanţă până într-o zonă precisă. În afară de o cameră minusculă, el dispune de un microprocesor, de o diodă pentru a lumina şi de diverşi senzori pentru a se deplasa.
Medicii susţin că în viitorul apropiat va fi posibil ca în corp să circule mai mulţi microroboţi deodată
Minirobotul este dirijat prin intermediul unei telecomenzi cu fir şi transmite imaginile către exterior. Un astfel de dispozitiv ar putea permite distrugerea, una câte una, a tumorilor canceroase detectate la un pacient, evitându-se astfel efectele secundare ale chimioterapiei sau ale tratamentelor prin iradiere.
Pe viitor, acesta va putea circula chiar şi prin vene, odată cu sângele, astfel putând fi descoperite problemele vasculare.
Creatorii dispozitivului s-au inspirat din filmul SF «Călătoria fantastică»
Realizată în 1987, comedia SF „Inner Space” („Călătoria fantastică”) i-a inspirat atât pe creatorii „furnicii” detectoare de tumori, cât şi pe cei ai capsulei care filmează. În film, locotenentul Tuck Pendleton (Dennis Quaid, foto), pilot în forţele aeriene americane, este adus la dimensiuni miniaturale pentru a putea intra în sistemul circulator al unui cobai. În călătoria sa, locotenentul ajunge, până la urmă, în corpul unui bărbat pe nume Jack Putter (interpretat de Martin Short). l
Pastila care filmează în stomac
PillCam este o capsulă uşoară din plastic, care măsoară 11×26 mm şi poate fi ingerată în mod natural, cu o înghiţitură de apă. Dispozitivul me-dical este prevăzut cu o cameră video minusculă la un capăt, care poate capta două imagini pe secundă, timp de 8 ore. Acestea sunt trimise către un dispozitiv de înregistrare şi stocare de imagini, de forma şi dimensiunea unui walkman, pe care pacientul îl poartă la nivelul taliei cu ajutorul unei centuri. În timpul procedurii, capsula endoscopică realizează peste 50.000 de imagini. PillCam ajută medicii să vadă în mod direct intestinul subţire, pentru a diagnostica afecţiuni ale acestuia, ca de exemplu boala Crohn, tumori intestinale, afecţiuni de malabsorbţie (ca boala celiacă) şi suspiciuni de hemoragie gastrointestinală. Ea poate depista leziuni de sub 0,1 mm. Până în prezent, mai mult de 650.000 de pacienţi din întreaga lume au beneficiat de această procedură inedită.