Furnica roșie de foc, una dintre cele mai invazive specii din lume, a fost descoperită pentru prima dată în Europa, potrivit unui nou studiu.
Furnica, a cărei denumire științifică este Solenopsis invicta, este originară din America de Sud, dar s-a răspândit în cea mai mare parte a Statelor Unite, în Mexic, în Caraibe, China și Australia în ultimul secol.
Aceste insecte pot fi agresive atunci când sunt deranjate și au o înțepătură dureroasă, care este iritantă pentru piele și poate provoca reacții alergice. Furnica poate dăuna, de asemenea, culturilor și ecosistemelor locale.
Cercetătorii au declarat că au identificat 88 de cuiburi de furnici roșii de foc răspândite pe o suprafață de 5 hectare în apropierea orașului Siracuza din Sicilia, Italia.
„S. invicta este una dintre cele mai grave specii invazive. Se poate răspândi cu o rapiditate alarmantă”, a declarat autorul principal al studiului, Mattia Menchetti, cercetător la Institutul de Biologie Evolutivă din Spania.
„Găsirea acestei specii în Italia a fost o mare surpriză, dar știam că această zi va veni”, a spus Menchetti.
În vreme ce furnicile roșii de foc au fost descoperite anterior în produse importate în Spania, Finlanda și
Olanda, o colonie nu fusese niciodată confirmată înainte de acest studiu, au declarat autorii.
Coloniile au fost găsite într-o zonă suburbană din Siracuza. Nu era clar cum sau când au ajuns furnicile de foc acolo. Cercetătorii care au realizat studiul cred însă că insectele trebuie să fi ajuns printr-un punct de tranzit cu activitate umană, cum ar fi portul orașului.
Localnicii le-au spus de altfel oamenilor de știință că înțepăturile de furnici s-au înmulțit din 2019.
Analiza genetică a furnicilor a arătat că acestea s-au răspândit cel mai probabil din Statele Unite sau din China, unde Solenopsis invicta este, de asemenea, o specie invazivă.
Furnicile s-ar putea răspândi în curând în toată Europa, au avertizat cercetătorii, deoarece o suprafață de 7% din continent – inclusiv zone urbane mari precum Barcelona, Roma, Londra și Paris – are o climă potrivită pentru această specie, potrivit unui model realizat de autorii studiului.
Studiul a fost publicat luni în revista științifică Current Biology.
Speciile invazive costă lumea cel puțin 423 de miliarde de dolari în fiecare an, deoarece determină
dispariția plantelor și a animalelor, amenință securitatea alimentară și exacerbează catastrofele de mediu de pe glob, potrivit unui studiu al Organizației Națiunilor Unite, publicat săptămâna trecută.
Vezi și: Cum scapi de furnici