Dana Dărăban, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), spune pentru „Libertatea” că principala problemă reclamată o constituie faptul că pragul de 1.300 de lei pe fiecare MWh decontat de stat este neconstituțional, din cauză că unele contracte de energie s-au realizat la prețuri peste acest nivel. Prin urmare, statul i-ar obliga să piardă bani, spun furnizorii.
„Plafonul ca principiu nu este corect. Este neconstituțional. Nu poți să îmi impui o pierdere. Cu siguranță vor fi probleme, eu sunt convinsă că unii furnizori vor ieși de pe piață, iar consumatorii vor ajunge astfel la FUI (furnizorii de ultimă instanță – n.r.). Acum sunt cereri de energie la 1.300 lei/MWh (pe bursa de profil), dar nu răspunde nimeni. De ce? Pentru că energia nu costă atât!”, spune Dărăban.
Aceasta susține că autoritățile au stat impasibile când prețul energiei a tot crescut pe burse, iar acum statul a venit „peste noapte” cu un preț maxim de decontare aflat sub cel al pieței.
Prelungire fără studiu de impact
O altă problemă semnalată este prelungirea schemei de plafonare și compensare cu 6 luni, de la 31 martie la 31 august 2023, fără a exista un studiu de impact bugetar.
Furnizorii au acuzat recent Ministerul Finanțelor că nu a inclus în proiectul rectificării bugetare sumele necesare pentru compensarea energiei livrate consumatorilor.
Estimările cu costurile ajung la 40 de miliarde de lei pentru energia consumată în acest an.
Întârzieri la facturile populației
Ordonanța a fost adoptată joi, 1 septembrie, iar aplicarea sa se face tot de la acea dată, ceea ce mai departe nu dă furnizorilor timpul necesar să adapteze sistemele informatice astfel încât să modifice facturile cu noile prevederi, mai spun aceștia.
„Dacă nu putem implementa în sistemele informatice o să întârzie facturarea. Este o problemă și la client, dar și pentru noi, căci nu ne mai permitem”, spune directorul ACUE. Problema este că furnizorii facturează la început de lună consumul de pe luna precedentă, „pe firul apei”, cum spune Dărăban.
Și cum ordonanța a fost publicată în data de 1 septembrie în Monitorul Oficial, acest lucru înseamnă că o perioadă de câteva zile va intra sub prevederile noii legislații, iar o factură pe o lună va trebui realizată sub două legislații diferite. Potrivit acesteia, implementarea noilor măsuri necesită un minim de 30 de zile.
Deconturi doar „în limita fondurilor disponibile”
Ion Lungu, fost președinte al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a observat încă o prevedere problematică în ordonanță. Un aliniat nou spune că „la solicitarea Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, se autorizează Ministerul Finanțelor să majoreze veniturile bugetului de stat (…) în limita sumelor disponibile.”
„Decontările se fac în limita fondurilor disponibile la buget, e deranjant. Dacă s-au terminat banii după o lună, pa!”, spune acesta. Lungu crede că prin această specificație nu li se garantează că toți banii vor fi plătiți.
De asemenea, fostul președinte AFEER vede și o incongruență cu legislația europeană. „Ordonanța limitează drastic importul și exportul de energie, iar noi suntem importatori. Aceste taxări pe import și export nu prea sunt în concordanță cu legislația UE”, susține Lungu.
Ce prevede ordonanța Ordonanța aprobată joi de Guvern:
- menține plafoanele anterioare cu privire la preț, dar scade cantitățile. Românii care consumă sub 100 kWh pe lună vor plăti 0,68 lei/kWh, iar cei care consumă sub 255 kWh pe lună vor achita 0,8 lei/kWh. Firmele vor avea un preț maxim de 1 leu/kWh, dar doar pentru 85% din energia consumată.
- Apare un plafon de 1.300 de lei/MWh până la care statul compensează furnizorii pentru energia livrată.
- Actul normativ prevede și introducerea unei taxe ce trebuie achitată în energie, inclusiv de furnizori și traderi. Până acum plăteau o supraimpozitare doar producătorii.
- Schema a fost prelungită de la 31 martie 2023 până la 31 august 2023.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 02.09.2022, 20:22
"Ordonanța pe energie"... Ciudat se mai vorbește azi în România !