Cuprins:
Potrivit legislației, consumatorii casnici și industriali beneficiază de energie electrică la prețuri de maxim 1.300 de lei/MWh, care includ toate componentele (tarifele de rețele, certificate verzi, bonus de cogenerare, accize, TVA).
Plafonarea expiră pe 31 martie 2025, moment de la care clienții finali vor primi energie și gaze la prețul pieței.
În acest moment, tranzacțiile de pe bursă se fac la prețuri mai mari decât plafonul minim de 0,68 lei pe kWh de energie.
Îngrijorări cu privire la recuperarea banilor
„Plafonarea/compensarea facturilor de la bugetul de stat se realizează în două etape: în prima etapă, furnizorii plătesc din banii proprii către producători, transportatori, distribuitori și bugetul de stat (TVA și accize) diferența între prețul final plătit de consumatori și cel al pieței. În etapa a doua, furnizorilor le sunt decontate de la buget sumele cheltuite pentru statul român”, se arată în comunicatul AFEER.
„Toate aceste prevederi creează furnizorilor îngrijorări în plus! Pe de o parte, avem sume nedecontate încă de anul trecut, iar pe de alta, OUG 32/2024 stabilește la 700 de lei/MWh valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat; un plafon artificial introdus fără o analiză corectă a volatilității prețului din piață”, spune Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.
„În plus, ne temem că Fondul de Solidaritate și cel de Tranziție Energetică, ce a fost alimentat prin suprataxarea producătorilor atunci când prețurile au fost foarte mari și din care s-au făcut până acum rambursările, nu vor mai fi alimentate suficient pentru decontarea sumelor cheltuite de furnizori pentru susținerea schemelor de plafonare/compensare introduse de autorități”, punctează acesta.
5 milioane de consumatori, afectați
Sebastian Burduja, ministrul energiei, a anunțat că instituția pe care o conduce lucrează la măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili.
În prezent, prețurile sunt plafonate în funcție de consum: 0,68 lei pe kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh, 0,8 lei pe kWh pentru cei cu consum între 100 și 250 kWh și 1,3 lei pe kWh pentru cei cu consum mai mare.
Anterior, Burduja afirma că 5 milioane de consumatori s-au încadrat în plafonul de 100 kWh pe lună.
Acuze către producători
Furnizorii spun că îi îngrijorează situația actuală. Afirmațiile vin în contextul în care canicula duce la scăderea producției de energie din surse regenerabile și crește consumul, ceea ce mai departe crește prețurile la energie.
România avea zilele trecute al doilea cel mai mare preț din Europa la energie, în vreme ce pe piața de echilibrare – care este un mecanism de penalizare pentru cei care produc dezechilibre – prețul a ajuns în anumite momente la 16.000 de lei pe MWh.
Acuzații indirecte către Transelectrica și producători
Urluescu spune că furnizorii nu transmit cotații către piața de echilibrare, dând vina indirect pentru prețurile mari pe Transelectrica și producători.
Transelectrica este transportatorul național de energie și operatorul pieței de echilibrare.
„Pe această piață tranzacționează doar operatorul pieței de echilibrare, respectiv Transelectrica S.A., unii dintre producătorii de energie electrică și posesorii capacităților de stocare calificate. Furnizorii doar transmit operatorului acestei piețe consumurile prognozate și în final decontează costurile cu echilibrarea sistemului. Potrivit celor mai recente date publicate de către Transelectrica, energia tranzacționată pe piața de echilibrare a scăzut, de exemplu, în luna martie 2024 ca procent din consumul total la 3%, față de 3,7% în aceeași lună a anului 2023”, arată șeful AFEER.
Hidroelectrica face circa 80% din serviciile de sistem, iar un alt mare producător este Petrom, cu centrala pe gaze de la Brazi.
Urluescu spune că, deși dezechilibrele au scăzut cu 20%, prețurile au crescut.
„Îngrijorător este că, deși volumul a scăzut, prețurile plătite au crescut de la o medie de aproximativ 400 de lei/MWh în anul 2023, la peste 2000 de lei/MWh în 2024, cu maxime ce au depășit și 15000 de lei/MWh. Astfel, deși prognozele lor au avut în acest an un grad de acuratețe mai mare, furnizorii sunt cei care suportă pierderile cauzate de creșterile exorbitante ale prețurilor”, conform lui Urluescu.
Cer investigarea cauzelor
„Cauzele acestor creșteri de preț pe piața de echilibrare trebuie lămurite de autorități împreună cu producătorii de energie electrică participanți la această piață și cu Transelectrica”, cere acesta.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
DanielDand • 16.07.2024, 13:13
Mai alegeti Psd-ul si Pnl-ul ca sa vedeti ce bine o sa fie din Septembrie incolo o sa curga lapte si miere !!!
Abel1974 • 15.07.2024, 22:27
Atât timp cât industria de consum este privatizată vom plăti după placul lor .
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 15.07.2024, 21:42
Și vă mai mirați că oamenii ar vota la greu *** notorii ca șoșoaca ori Alianța pentru Unirea cu Rusia când le-ar veni deodată factura dublă sau triplă la utilități? Dar da, dați-i înainte cu democrația, justiția, corupția și politica.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.