Victoria neasteptata a monstrilor din trupa Lord, in finala Eurovision de la Atena, incepe sa aiba explicatii “neortodoxe”. Chiar compatrioti ai acestora, specialisti in computere de la postul muzical MTV 3, au emis ipoteza, dovedita si practic, conform careia succesul formatiei s-ar putea datora unei fraude co-mise pe Internet cu ajutorul calculatorului, ce a permis votarea celor de la Lordi chiar de finlandezii aflati pe teritoriul tarii in momentul concursului, fapt interzis de regulile Eurovision.

Europa cauta raspunsuri, dupa ce trupa monstrilor de la Lordi a reusit sa castige Eurovisionul de la Atena. Cum a fost posibil asa ceva? Unul dintre raspunsuri l-au dat chiar finlandezii de la MTV 3, care au explicat cum se poate frauda votul de la Eurovision doar cu ajutorul unui computer conectat la Internet.

Varianta specialistului in IT de la MTV 3, Patteri Jarvinen, e mai mult decat o simpla teorie a conspiratiei, este o realitate recunoscuta tacit chiar si de organizatori. Modalitatea e absolut simpla si consta in accesarea unui program prin care se pot efectua convorbiri telefonice in strainatate, de tipul Skype. Dupa cum se stie, cetatenii unui stat nu pot vota pentru tara lor de pe teritoriul acesteia, dar prin acest program se poate “fenta” aceasta clauza. Programul Skype permite utilizatorului sa se conecteze la servere aflate in alte tari si sa efectueze comunicatii vocale dupa sistemul convorbirilor telefonice locale. Odata conectat la serverul din alt stat, teoretic se poate vota ca si cum utilizatorul ar fi pe teritoriul strain.

Andrus Pardle, director de marketing al firmei Skype pentru zona Baltica, a admis posibilitatea fraudarii sistemului de vot.  “Toata lumea stie viteza cu care Skype castiga utilizatori noi, asa ca nu inteleg de ce organizatorii nu au gasit o modalitate ceva mai moderna de a-si desemna castigatorii”, spune acesta, citat de site-ul “oikotimes.com”.
Finlandezii de la MTV 3 au facut un test, simuland un televoting care sa se desfasoare exact ca la Eurovision, adica timp de zece minute. Rezultatul a fost uimitor: voturile au fost contorizate si s-a estimat ca de pe un singur computer se pot efectua mai mult de 60 de voturi in timp de zece minute.

Teoria conform careia trupa Lordi ar fi putut castiga puncte cu ajutorul unui grup de utilizatori care au votat prin Skype mai are un punct de sustinere: atat in semifinala, cat si in finala, finlandezii au obtinut acelasi numar de puncte din partea tarilor participante – 292, lucru nemaiintalnit pana acum.

Mihai Traistariu: „Eu am spus ca a fost o frauda”

“Cred ca e posibila o astel de frauda, eu am facut matematica-informatica si stiu ca se poate intampla asa-ceva! De altfel, eu am spus din prima ca a fost o frauda pe calculator, dar nu m-a crezut nimeni! Au calculat sa adune 292 de puncte, sa fie siguri ca o sa castige, dar au gresit ca au lasat aceleasi cifre ca in semifinala, caci au dat de banuit!”, spune Mihai Traistariu (foto). Pe de alta parte, el a primit suma de 280 de euro prin sms-urile trimise de cititorii Libertatii, pentru o eventuala operatie necesara mamei lui. Cum aceasta, din pacate, a decedat intre timp, Mihai vrea sa doneze banii chiar bisericii aflate in constructie in cimitirul “Batca Doamnei”, de langa Piatra Neamt, unde a fost ingropata Natalia Traistariu.

Arsenie, acuzat ca a tradat Moldova pentru Bucuresti

Arsenie Todiras a fost acuzat de Vasile Tarlev, ministrul Culturii si Turismului din Republica Moldova, ca nu s-a implicat destul in promovarea piesei care a reprezentat tara la concursul Eurovision – ocupand doar locul 20 – pentru ca a fost prea ocupat cu participarea la concursul “Dansez pentru Tine”, difuzat de PRO TV.

“Nu de a sta la Bucuresti si a dansa, de a participa la unele concursuri a fost trimis acolo, ci de a se ocupa de imaginea Moldovei la Eurovision”, a declarat Tarlev, citat de publicatia moldoveana “Flux”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News