„Fenomenul meteorologic produs in localitatea Facaeni-Ialomita nu a fost o adevarata tornada, deoarece in Romania si, in general, la latitudinea de 45Þ nu se produc tornade”, a declarat in exclusivitate pentru Rompres Vladimir Ivanovici, director adjunct stiintific al INMH.
„Pseudotornada cu efect devastator s-a produs sub un nor cu o foarte mare dezvoltare verticala, ale carui varfuri erau situate la inaltimea de 14-15 km. Curentii de aer din acest tip de nor sunt extrem de puternici si produc vartejuri si vijelii cu efecte devastatoare. Acest gen de fenomene se produc pe un fond de instabilitate atmosferica pe care-l observam de cateva saptamani, respectiv ploi torentiale si grindina, fenomene cu care ne confruntam atat in Romania, cat si in unele zone din Europa si Asia”, a precizat Ivanovici. El a explicat ca astfel de fenomene se produc aproape in fiecare an in Romania, dar au extindere spatiala mica. Vijelia de la Facaeni a avut loc pe o arie de 1,5 km, nenorocirea constand in faptul ca s-a produs intr-o zona populata.
INMH ia in calcul eventualitatea producerii in viitorul apropiat a unor inundatii la scara nationala asemanatoare celor din 1970 si 1975, cand raurile mari, respectiv Mures, Olt, Prut au iesit din matca.

 
 

Urmărește-ne pe Google News