Imagine obținută printr-un microscop cu electroni a unei celule T. Sursă NIAID.

Cele mai grave cazuri COVID-19 par să fie asociate cu o reacţie excesivă a sistemului imunitar, mai degrabă decât infecția în sine. Noile cercetări sugerează că “furtunile” cu citokine pot scădea numărul de celule T, un tip de globule albe din sânge, care joacă un rol important în răspunsurile imune, afectând astfel gravitatea bolii.

Când sistemul imunitar devine periculos pentru propriul corp

Citokinele sunt mici proteine ​​eliberate de multe celule diferite din organism, inclusiv cele ale sistemului imunitar, care coordonează răspunsul organismului împotriva infecției și declanșează inflamația.

Prin eliberarea acestor molecule, celulele imune sunt capabile să comunice între ele. Odată eliberate, citokinele declanșează în mod obișnuit inflamația localizată, un răspuns fiziologic al organismului, care are ca scop distrugerea agentului patogen.

Uneori însă, sistemul imunitar reacționează excesiv în timpul unei infecții, declanșând eliberarea de mai multe citokine decât este necesar şi recrutarea mai multor globule albe din sânge, care, la rândul lor, produc și mai multe citokine.

Este o buclă de feedback pozitivă care poate duce la complicații severe și la cedarea organelor, punând viața în pericol. Medicii se referă la această suprareacție ca la o “furtună de citokine”. În contextul COVID-19, furtunile de citokine par a fi asociate cu deteriorarea severă a plămânilor și a altor organe.

Într-un nou studiu publicat în revista Frontiers in Immunology, cercetătorii chinezi au descoperit că eliberarea de citokine poate determina epuizarea și istovirea celulelor T.

Cercetarea a plecat de la observația că pacienții cu COVID-19 aveau un număr foarte redus de limfocite, globule albe din sânge care includ celule T.

Ar trebui să acordăm mai multă atenție numărului de celule T și funcției lor, mai degrabă decât funcției respiratorii a pacienților. Poate fi necesară o intervenție mai urgentă, timpurie, la pacienții cu număr scăzut de limfocite T.

Autorul dr. Yongwen Chen, de la Universitatea Militară de Medicină din China:

Cele mai grave cazuri COVID-19 au fost asociate cu niveluri scăzute de celule T

Chen și colegii săi au examinat 522 de pacienți COVID-19 și 40 de subiecți sănătoși. Numărul limfocitelor a fost înregistrat la 499 de pacienți, dintre care 76% au avut un nivel scăzut anormal de celule T. 

Cele mai grave cazuri care au fost internate în unități de terapie intensivă (ATI) au avut un număr mai mic de celule T decât cele care nu sunt de ATI. De asemenea, cei cu vârsta peste 60 de ani au avut niveluri mai scăzute de celule T. Această grupă de vârstă prezintă un risc deosebit de morbiditate COVID-19.

Mai mult, celulele T care au circulat erau “epuizate”, în sensul că nu funcționau la capacitate maximă.

Pe lângă creșterea riscului de complicații COVID-19, epuizarea celulelor T este legată de infecții secundare, care pot fi frecvente și deosebit de periculoase într-un cadru spitalicesc.

Pe viitor, Chen și colegii săi din China vor să găsească subpopulații mai fine ale celulelor T, pentru a forma o imagine mai exactă a rolului lor în prognoza COVID-19.

Existe multe feluri de citokine, clasificate după tipurile de celule imune care le eliberează. Fiecare astfel de citokină poate declanșa un răspuns distinct atunci când se leagă de un receptor. De exemplu, unele scad efectiv inflamația, în loc să o crească. Prin urmare, este esențial să înțelegem ce citokine sunt eliberate ca răspuns la infecția cu coronavirus.

Astfel de studii ar putea stimula, de asemenea, descoperirea de medicamente care promovează producția de celule T și le crește funcția.

Tocilizumab, un medicament imunosupresor existent, ar putea fi eficient în acest context, deși nu a fost încă investigat în contextul COVID-19. Tratamentul antiviral Remdesivir ar putea preveni, de asemenea, epuizarea celulelor T.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.  

 
 

Urmărește-ne pe Google News