„Este o situație excepțională (…) ca urmare a unor condiții de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. În primul rând vorbim de o Mediterană caldă și umedă care, la contactul cu o masă de aer foarte rece în altitudine, la înălțimi mai mari de 10.000 de metri deasupra nivelului mării, determină nori care, încărcați cu mai mulți vapori de apă, pot staționa deasupra aceleiași zone mai mult timp și devin responsabili pentru ceea ce înseamnă cantități excepționale de precipitații”, a explicat directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
Elena Mateescu: Aceste tipare de vreme extremă pot deveni normale
În plus, mai spune șefa ANM, această situație excepțională va reprezenta un caz de studiu meteorologic, având în vedere contextul și efectele produse, mai ales că ea se poate repeta.
„Cu siguranță, în condițiile unui aport suplimentar de umezeală, și cu o Mediterană foarte caldă și foarte apropiată, putem să vorbim de fenomene care, din păcate, de la încadrarea acestora ca fenomene de tipare de vreme extremă să devină mult mai frecvente și mai intense și să devină în viitor, cu siguranță, tipare de vreme normală, în condițiile în care Mediterana poate să crească potențialul de evaporare la suprafața apei și în condițiile în care Mediterana se încălzește aproximativ cu 0,13°C/an”, spune Elena Mateescu.
Meteorologul apreciază că aceste cantități de apă, de 400-600 l/metru pătrat, înseamnă atât cât ar trebui să plouă în nordul Spaniei, iar cantități de 150-250 l/metru pătrat, în sudul acestei țări.
Mateescu: S-au depășit cantitățile de apă care ar trebui să fie în această parte a Spaniei într-un an
„În partea de est și sud a Spaniei, am avut în mai puțin de 12 ore valori care au trecut de 150-200 și chiar până la 400 l/metru pătrat, deci au depășit cantitățile de apă care ar trebui să fie din ploaie în această parte a Spaniei într-un an. Practic, partea de est și sud a Spaniei reprezintă și o vulnerabilitate mai mare datorită poziției și localizării, între Oceanul Atlantic și Marea Mediterană, existând astfel condiții de suplimentare cu mai multă umezeală și care să determine reîncărcarea sistemelor precipitabile și determinarea unor cantități însemnate de precipitații”, a precizat Elena Mateescu.
Până acum, aproximativ 200 de oameni au murit în urma inundațiilor, cei mai mulți în Valencia, însă cifrele sunt provizorii. Printre ei se află și un român, anunță MAE, iar alți conaționali sunt dați dispăruți.