UPDATE ora 22.50: ISU Gorj a anunţat bilanţul furtunii din judeţ. „Avem un acoperiș căzut pe mai multe mașini pe strada Traian din municipiul Târgu Jiu. Din fericire, nu sunt înregistrate victime, iar colegii din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Jiu intervin pentru degajarea acoperișului. Mai avem 3 situații de urgență generate de copaci căzuți la Lelești, Stoina și în Târgu Jiu, pe strada Grigore Cătălin Haidău.
Mai este o curte inundată în orașul Turceni”, a precizat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. La Turceni sunt și mașini cu parbrizul spart din cauza grindinii, notează Gazeta de Sud.
Ploaia torențială a blocat în această seară străzile din Craiova, scrie Gazeta de Sud.
„Pe fondul avertizărilor meteorologice cod portocaliu și cod roșu de instabilitate atmosferică accentuată, grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică, averse, descărcări electrice, pentru gestionarea situațiilor de urgență pompierii doljeni au intervenit pentru degajarea arborilor căzuți pe străzile 22 Decembrie, Ionescu Sisești, Henry Ford, localitatea Robănești, localitatea Malu Mare-sat Secui. De asemenea, au fost înregistrate solicitări pentru evacuarea apei din locuințe în municipiul Craiova pe strada Craiovita și pentru degajarea unui acoperis căzut pe carosabil în localitatea Pielești, aleea 4 Magnolia“, a transmis şi ISU Dolj.
67 de apeluri de la cetăţeni în urma furtunii din Mehedinţi
„Până la ora 22:00, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate de codul portocaliu şi codul roşu, în dispeceratul ISU Mehedinţi au fost înregistrate 67 de apeluri de la cetăţeni”, a transmis ISU Mehedinţi.
Potrivit sursei citate, cele mai multe apeluri au fost înregistrate din municipiul Drobeta-Turnu Severin, unde pompierii mehedinţeni acţionează pentru îndepărtarea unor elemente de acoperiş, a copacilor căzuţi pe carosabil, dar şi pentru evacuarea apei din gospodării.
„Au fost afectate 24 de structuri de acoperiş sau alte elemente de construcţie (dislocate şi căzute),12 autoturisme au fost avariate, 20 de copaci au căzut pe carosabil blocând circulaţia şi 22 de gospodării au fost inundate”, a precizat ISU Mehedinţi.
UPDATE ora 21.25: Codul roșu de furtună emis joi seară pentru Craiova a dus la evacuarea parcurilor din oraș și suspendarea circulației tramvaielor, potrivit anunțului primăriei.
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, anunţă că s-au luat mai multe măsuri: „Avem cod ROŞU de furtună. Am evacuat parcurile şi închidem pasajele. A fost oprită şi circulaţia tramvaielor şi au fost scoase, în schimb, mai multe autobuze în traseu. L.E. Echipele noastre de la RAADFL, Salubritate şi CAO sunt pregătite să acţioneze pentru debarasarea căilor de acces şi în caz de inundaţii. Pentru situaţii deosebite sunaţi la telefonul cetăţeanului: 0251.984”.
***
Știrea inițială. Imaginile surprinse şi postate pe reţelele de socializare arată străzi inundate, acoperişuri luate de vânt şi geamuri ale maşinilor sparte de grindină.
Până la ora 20.30, mai multe localităţi din Gorj şi Mehedinţi sunt sub avertizare cod roșu de furtună. Potrivit ANM, va fi vijelie puternică, iar viteza vântului la rafală va fi de peste 90 km/h. „Grindină de medii dimensiuni posibil mari, averse care vor cumula 25…35 l/mp, frecvente descărcări electrice”, adaugă ANM.
Imaginile postate arată maşini cu geamurile ciuruite de grindină.
Ploi și vijelii, până vineri dimineață
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi, 13 iunie, o atenționare cod galben de temperaturi ridicate pentru sudul și sud-estul țării și o alta de vreme instabilă pentru aproape întreg teritoriul României. Averse pot apărea și în Capitală.
De astăzi, 13 iunie, de la ora 17.00, până vineri, 14 iunie, la ora 6.00, sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei se află sub cod galben de vreme instabilă. În aceste zone sunt așteptate „averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (rafale, în general, de 55… 70 km/h), precum și grindină”, transmite ANM. În urma precipitațiilor se pot acumula cantități de apă de 20… 30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro