Peste 50 de milioane de americani se aflau miercuri dimineață sub incidența avertizărilor meteo de vreme rea, în timp ce furtuna se deplasa pe o porțiune largă din vest, nord și est. Până la 60 cm de zăpadă și rafale de vânt de până la 97 km/h erau așteptate în unele regiuni până joi, a anunțat Serviciul Național de Meteorologie.
În orașul Sioux Falls, Dakota de Sud, s-au depus aproximativ 43 cm de zăpadă, vântul a suflat cu până la 72 km/h și temperaturile au ajuna la -5 grade Celsius.
În est, furtuna a dus un amestec de zăpadă și polei. Vremea extremă a lovit și California, în vest, o avertizare rară de viscol fiind emisă pentru munții din comitatul Los Angeles, prima de acest fel din 1989.
Drumurile acoperite de zăpadă vor îngreuna deplasările în Vestul mijlociu al SUA, iar liniile electrice acoperite de gheață și copacii căzuți ar putea provoca întreruperi de energie electrică la sfârșitul zilei de miercuri și până joi, a declarat Frank Pereira, un meteorolog de la Centrul de predicție meteo al serviciului meteorologic din College Park, Maryland.
„Călătoriile vor fi aproape imposibile”, a avertizat meteorologul.
Printre cele mai afectate orașe din Midwest se numără Minneapolis, unde se așteaptă aproximativ 50 cm de zăpadă și rafale de 72 km/h.
„Ne pregătim pentru ceea ce va fi probabil una dintre cele mai mari furtuni de zăpadă din istoria statului Minnesota”, a declarat primarul din orașul St. Paul, Melvin Carter.
În cele două orașe au fost declarate situații de urgență, iar șoferilor li s-a cerut să evite deplasările.
În Minneapolis, 29.000 de elevi vor face ore online până la sfârșitul săptămânii, iar în state precum Dakota, Colorado și Wyoming, zeci de districte școlare au anulat cursurile.
Furtuna a perturbat și cursele aeriene, aproximativ 3.500 de zboruri fiind întârziate sau anulate la nivel național.
În același timp, o ploaie înghețată a afectat zone din centrul statului Iowa, din Chicago și până în sudul Michiganului.
Experții spun că frecvența și intensitatea din ce în ce mai mare a acestor furtuni, care alternează cu perioadele de căldură extremă și de secetă, sunt indicii clare ale schimbărilor climatice. În timp ce Coasta de Est a avut parte de o iarnă relativ blândă, zonele de câmpie din nord au trecut printr-o iarnă extremă, atât din punctul de vedere al nisorilor, cât și al temperaturilor, potrivit serviciului meteorologic.
Foto: Profimedia