Pe măsură ce furtuna părăsește țara vineri, lăsând în urmă un traseu de distrugere, meteorologii de stat ridică posibilitatea rară ca aceasta să facă o întoarcere săptămâna viitoare, fiind împinsă înapoi de vânturile de presiune ridicată care se dezvoltă în Marea Chinei de Sud.

Un șef de poliție provincial din Filipine a declarat vineri că 47 de persoane au fost ucise, în principal în alunecările de teren provocate de Trami în provincia Batangas, la sud de capitala Manila.

Zeci de oameni au fost luați de ape

„Șaptesprezece alți săteni rămân dispăruți în Batangas”, a declarat Colonelul Jacinto Malinao Jr pentru ABS-CBN News din orașul de pe malul lacului Talisay, unde mai multe dintre victime au fost îngropate într-un morman adânc de noroi, bolovani și copaci.

Deși Trami nu s-a transformat într-un taifun, a adus ploi neobișnuit de abundente în unele regiuni, inclusiv unele care au înregistrat echivalentul a una sau două luni de precipitații în doar 24 de ore, inundând comunitățile cu inundații rapide.

Peste 2,6 milioane de oameni au fost afectați de diluviu, aproape 320.000 fugind în centre de evacuare sau la rude, au declarat oficialii de atenuare a dezastrelor pentru AP.

Până vineri, 7.510 pasageri rămân blocați în porturi și 36 de zboruri au fost anulate.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Mulți filipinezi s-au înecat în inundații

În regiunea Bicol din Filipinele centrale, 29 de persoane au fost raportate ucise în apele de inundații și alunecările de teren, conform Poliției Naționale Filipineze. Cel puțin 11 dintre victime au murit prin înec.

S-a raportat că alte nouă persoane au fost rănite și patru rămân dispărute.

La poalele Vulcanului Mayon din provincia Albay, noroiul și alte resturi s-au prăbușit spre orașele din apropiere pe măsură ce furtuna a lovit, înghițind case și mașini în fluxuri de noroi negru.

Trami nu este prima furtună care afectează Filipinele în acest an

Furtuna a fost urmărită ultima dată vineri după-amiază, suflând la 410 km vest de nord-vestul Filipinelor, cu vânturi susținute de până la 95 km/h și rafale de până la 115 km/h. Se deplasa spre nord-vest, spre Vietnam.

În fiecare an, aproximativ 20 de furtuni și taifunuri lovesc Filipinele, un arhipelag din Asia de Sud-Est situat între Oceanul Pacific și Marea Chinei de Sud.

În septembrie, cel puțin 11 persoane au fost ucise când Furtuna Tropicală Yagi a lovit țara.

Urmărește-ne pe Google News