Vremea a luat-o razna. Intr-o singura zi romanii au avut parte de ploi, vijelii si alunecari de teren. Depinde unde te aflai pe teritoriul tarii. De exemplu, 14 judete au vut parte de ploi si inundatii, iar cinci judete au fost spulberate de vijelii.  Viiturile puternice au omorat deja un om, iar vantul puternic a bagat in spital o tanara. Zeci de gospodarii au fost acoperite de ape.

Ploile, topirea zapezilor si alunecarile de teren au maturat, in ultimele doua zile, jumatate din tara. Raurile si paraurile s-au umflat si au inundat peste 150 de gospodarii, multi dintre localnici fiind evacuati. De asemenea, sute de hectare de teren agricol au fost inghitite de ape, zeci de poduri si punti s-au rupt, iar mai multe drumuri au fost grav avariate. De pilda, in comuna Bolintin Deal, judetul Giurgiu, ca urmare a cresterii nivelului panzei freatice au fost inundate zece gospodarii. In judetul Bihor, in satele Hidesul si Topa de Sus, au fost inundate 20 de gospodarii, iar in municipiul Miercurea-Ciuc, 30 de gospodarii.

Pe de alta parte, alunecarile de teren au distrus mai multe drumuri comunale si satesti in judetele Alba, Iasi, Maramures si Covasna. Viiturile care vin cu putere din munti au facut chiar si prima victima: un barbat, in varsta de 45 de ani, din localitatea maramureseana Baita. Acesta a fost luat ieri de apele involburate ale paraului care traverseaza localitatea, in timp ce lua o galeata de apa de la un izvor de munte. Corpul victimei a fost descoperit dupa ore intregi de cautari, la 550 de metri de locul accidentului, agatat in niste crengi. Nicolae Cusco lucra ca muncitor forestier intr-un catun din apropiere.

In judetul Suceava cateva echipe de pirotehnisti au detonat, pe portiuni de cate 50 de metri, podul de gheata de pe raul Bistrita, care se intinde pe aproximativ 2 kilometri, in zona localitatii Argestru. Stratul de gheata are o grosime de 1,5-2 metri. Din cauza gheturilor, raul Bistrita si-a schimbat cursul, inundand mai multe gospodarii.

Mures. Sute de hectare au fost inundate, iar zeci de case sunt amenintate de raul Mures, care a iesit din matca in localitatile Iernut, Ogra si Cipau. Nu a scapat nici drumul judetean care leaga Iernutul de comuna Lechinta, unde circulatia a fost blocata, pentru a se evita producerea unei tragedii. Pe sosea apa depasea ieri, in jurul pranzului, jumatate de metru adancime. 

In nordul judetului, in amonte de localitatile deja inundate, raul Mures a ajuns deja la cota de atentie, datorita topirilor de zapezi de pe versantii muntilor. In plus, meteorologii spun ca zilele urmatoare vor aduce cu ele noi ploi.

Nu eclipsa a provocat vijeliile

Vijeliile care s-au iscat brusc miercuri, la scurt timp, dupa eclipsa partiala de Soare si care au ravasit mai multe orase au fost puse de multi oameni pe seama fenomenul astronomic. Specialistii resping insa aceasta teorie. “Pot sa garantez ca nu exista nici o legatura intre eclipsa si furtuna. In cazul unei eclipse totale de soare, din momentul in care discul soarelui incepe sa fie acoperit mai mult de 75%, are loc o racire brusca a atmosferei, se aduna norii, iar vantul creste in intensitate, dar ieri nu a fost cazul. In Bucuresti, eclipsa a fost de 71,4%, iar la Constanta de 76%. Numai in sud-estul extrem al Romaniei a ajuns la 80%”, ne-a precizat Georgeta Maris, cercetator principal la Institutul Astronomic.

 
 

Urmărește-ne pe Google News