Exploziile solare sunt amplificari ale activitatii Soarelui in urma carora astrul imprastie cantitati uriase de radiatii in sistemul solar. Fenomenul, care se repeta la fiecare 11,2 ani, se manifesta prin pete solare, eruptii solare si jeturi de gaz ale coroanei. Concret, cand Soarele devine mai activ suprafata sa se acopera de pete intunecate si se observa mai multe eruptii. Acestea elibereaza in spatiu raze X, ultraviolete, unde radio si un flux imens de particule atomice incarcate electric, fenomen numit „vant solar”. Particulele care au mai multa energie ajung pana la Pamant in cateva ore si se strang in jurul planetei noastre formand centuri de radiatii. Celelalte au nevoie de o zi sau doua pentru a ajunge la noi. Ele sunt deviate de scutul magnetic al Pamantului, magnetosfera si sunt atrase de polii magnetici. Cazand in atmosfera, produc aurorele boreale, „perdele” rosiatice sau verzi care unduiesc pe cer. Exploziile solare determina cresterea temperaturii Terrei si influenteaza negativ in special persoanele care sufera de afectiuni ale inimii sau creierului. In general, se stie ca e intelept sa nu ne expunem la soare cand au loc asemenea explozii, chiar si cand suntem sanatosi tun.
Un studiu de astropsihologie realizat de un grup de astronomi, psihologi si medici din Bucuresti, a aratat ca asemenea activitati ale Soarelui influenteaza in profunzime fiinta umana si au un mare efect chiar si asupra temperamentului uman. Luandu-se in calcul datele de nastere ale persoanelor care au contribuit la dezvoltarea omenirii, s-a constatat ca exista o corelatie intre nivelul de inteligenta si ciclurile activitatii solare. Urmarind activitatea umana in functie de asemenea perturbatii magnetice, astropsihologii bucuresteni au ajuns la concluzia ca geniile s-au nascut in general in anii de activitate minima solara si au avut randament deosebit in anii in care activitatea astrului a fost maxima. Asa ca in urmatorii ani, cand intram intr-o faza de activitate solara normala, s-ar putea sa fim contemporanii nasterii unor genii, dar nu si aparitiei unor lucrari geniale. Influenta Soarelui nu se limiteaza insa numai la genii, practic toti oamenii sunt supusi acestor influente si se comporta ca atare, dar la o intensitate mai mica decat supraoamenii.
Mai mult, studiul arata ca majoritatea persoanelor colerice sunt nascute primavara, sangvinii vara, melancolicii toamna, iar arogantii iarna, in functie de puterea radiatiilor solare in momentul nasterii.
Studiile de acest gen au fost reluate de diferiti astrologi romani in ultimul deceniu al secolului al XX-lea. Ei au observat ca anumite evenimente de masa apar in urma unor intensificari ale activitatii solare. In 1989 Terra a fost supusa unor perturbatii magnetice determinate de exploziile de pe suprafata Soarelui. Furtuna solara a trimis spre Pamant un uragan de gaze si plasma care s-a izbit de campul magnetic al planetei noastre. In acea perioada a avut loc caderea comunismului in Europa de Est si, la putin timp, primul razboi din Golf. In perioada 2000 – 2002, o alta furtuna solara s-a abatut asupra Pamantului. Tot in acea perioada au avut loc atacul asupra Turnurilor Gemene din New York si razboiul din Afganistan.
„Nimic nu se intampla pe Terra fara influenta Soarelui. Nu se poate sa nu observam corespondenta dintre exploziile solare si aparitia unor evenimente deosebite in societate, razboaie, revolutii sau epidemii. Toate activitatile intra in dizarmonie, se amplifica si tind sa atinga paroxismul. Sangele oamenilor, in special al barbatilor, se subtiaza in timpul exploziilor solare, urmand ca in perioada de relaxare sa se ingroase. Din punctul de vedere al sanatatii, o activitate solara intensa subrezeste omul, pe cand una normala o amplifica. Sunt lucruri care se stiu de mii de ani. Ele apar prima oara in Vedele Indiei antice. In Egiptul antic, faraonii au comandat un studiu asupra ciclurilor de crestere si descrestere a apelor Nilului. La vremea respectiva s-a observat ca timp de 45 de ani apele celui mai lung fluviu din lume cresc constant, pentru ca in urmatorii 45 de ani sa descreasca. Asta inseamna ca Soarele mai are un ciclu de crestere si descrestere a activitatii sale, pe o perioada de 90 de ani, mai putin perceptibila. Studii moderne, care au pus toate datele cap la cap, arata ca timp de 45 de ani in societatea omeneasca se nasc copii mai multi, urmand apoi 45 de ani de nasteri mai rare, sub influenta Soarelui. Din pacate asemenea informatii ajung greu la public. In cercurile astrologilor circula o vorba: cand Soarele stranuta, Pamantul raceste. Adica legatura dintre tot ce e viu si Soare e puternica”, spune astrologul Constantin Dorneanu (foto mic).
Reluand tema geniilor, de pilda, astropsihologia sustine ca acesti supraoameni au avut momente de productivitate maxima intre 1989-1991 si 2000-2001, ani in care ar fi putut da realizari de geniu. Alt moment prielnic pentru ei va mai veni in jurul anilor 2010-2011. Pana atunci, vor fi doar sanatosi.