Cuprins:
Concomitent, RADET – vechiul distribuitor de energie termică, intrat între timp în faliment – are datorii istorice de un miliard de euro către ELCEN, aproape 5 miliarde de lei.
Guvernul a adoptat în data de 31 ianuarie 2024 un memorandum privind fuziunea celor două entități și realizarea unui sistem integrat, iar „condiția pentru realizarea fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București (C.M.T.E.B.) este ca toate creanțele curente ale ELCEN deținute împotriva C.M.T.E.B., să fie plătite, în integralitate, la data fuziunii”, spune ELCEN.
Facturi curente neplătite de un miliard de lei
De asemenea, memorandumul prevede că se va achita în integralitate subvenția datorată pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei, precum și sumele necesare acoperirii pierderilor induse de prestarea serviciului public de alimentare.
„O parte din datoria de 1 miliard de lei o reprezintă pierderile din anii precedenți, precum și subvenția pe care Primăria Capitalei trebuie să o achite. Deși Primarul General al Municipiului București a declarat în septembrie 2023 că se va face un audit pentru restul de pierderi și că se va ajunge la o normalitate, după un an nu s-a întâmplat nimic”, arată ELCEN, într-un răspuns pentru Libertatea.
„Primăria Municipiului București trebuie să plătească datoria de 1 miliard de lei pentru a se putea asigura în continuare producerea agentului termic, căldura și apa caldă pentru bucureșteni”
ELCEN
„Nu există o dată și un plan”
Compania controlată de Ministerul Energiei spune însă că nu există un scadențar asumat sau un termen până la care Primăria Municipiului București să achite facturile.
Iar cum nu se plătesc datoriile, nici fuziunea nu se poate face.
„Nu există o dată și un an concrete. Achitarea integrală a datoriei depinde de interesul PMB pentru rezolvarea problemelor cu apa caldă și căldura în București”, mai arată ELCEN.
Nicușor Dan: Gigacaloria costă o mie de lei
De partea cealaltă, primăria dă vina pe costul mare al gigacaloriei.
„Gigacaloria costă real 1000 de lei, aproximativ, din care o treime plătesc bucureștenii, două treimi plătește primăria, bineînțeles din banii tot ai bucureștenilor, din impozitele și taxele lor. În România, prețul pe care oamenii îl plătesc este între 250 și 600. Eu vă aduc aminte că până prin anii 2021 sau 2022, bucureștenii plăteau 120 de lei sau cam așa pe gigacalorie, noi am dus-o la 330 de lei”, a spus, luni, Nicușor Dan, primarul Capitalei, la Digi24.
Acesta spune că noul Consiliu General va decide noul buget și prețul gigacaloriei în luna decembrie.
Concomitent, surse din domeniu spun că primăria nu recunoaște nici toate datoriile către ELCEN.
Libertatea a trimis o solicitare către PMB pentru a afla datoria exactă recunoscută de instituție, dar până acum nu am primit răspuns.
Claudiu Crețu: Prețul gigacaloriei la ELCEN este 400 de lei
Contactat de Libertatea, Claudiu Crețu – șeful ELCEN – spune că prețul de producție al ELCEN este de aproximativ 400 de lei, iar restul reprezintă costurile Termoenergetica și pierderile din sistem.
„Prețul actual al gigacaloriei la ELCEN este de aproximativ 400 de lei, restul sunt tarife de transport, distribuție și pierderile Termoenergetica”, a spus Crețu.
Fuziune la anul
Acesta este încrezător însă că Primăria Capitalei va achita datoriile și spune că fuziunea se va realiza anul viitor.
„Suntem în proces de fuziune, acum căutăm consultant care să facă evaluări. Anul viitor se va face fuziunea. Am încredere că Primăria va trata situația cu toată seriozitatea și va plăti datoriile curente de un miliard de lei. Cele istorice ale RADET-ului, care, de fapt, sunt tot ale Primăriei, în valoare de un miliard de euro, rămân să fie decise în instanță”, a punctat șeful ELCEN.
Legate ombilical
ELCEN și Termoenergetica sunt legate ombilical: prima produce energia termică și apa caldă necesară Capitalei, cea de-a doua le transportă către locuințele oamenilor.
ELCEN este cel mai mare producător în cogenerare din România, iar pe lângă agent termic este și producător de electricitate. Compania deține patru centrale electrice de termoficare (CET-uri), cu o putere electrică instalată de 600 MW și o putere termică de 4.204 MW.
Termoenergetica are 954 kilometri de reţele termice primare, 2.963 kilometri de conducte secundare, 1.027 puncte termice, 47 de centrale termice de cvartal și o centrală termică la Casa Presei.
ELCEN avea la finalul anului trecut circa 1.750 de salariați, iar Termoenergetica aproximativ 3.380.
Foto ilustrativ: Shutterstock
vasile54b • 04.10.2024, 02:18
Bucurestenii primesc apa calda si caldura ca-n Transnistria pe datorie Economia ciumei rosii
ciobanudorin_2006 • 03.10.2024, 20:25
Cum sa piardă primăria cireașa de pe tort.Termoenergetica e o veriga în plus de aici și costurile mai mari la gigacalorie.Basca n posturi de directori și sefuti incompetenți voturi ptr partid și multe altele.Foarte multe avarii provin din incompetenta personalului fiindcă nu se corelează cu presiunile de la livrator(Elcen)...samd.Asa sa intamplat și la Galați cu Termocentrala și ce credeți în loc sa creèze locuri de munca au preferat sa falimenteze uzina neplatind sume de zeci de mii de euro.Si uite asa Primăria Galați sa spălat pe mani.Asa se întâmplă când nu știi sa muncești corect si când în România de 34 de ani se demolează și nu se construiește mai nimic la ce ne mai miram ca se tergiversează fuziunea.Cum sa și piardă băieții deștepți privilegiile ?