UPDATE 15:40 Alexandru Cumpănașu a confirmat, duminică, printr-un mesaj pe Facebook, că a fost audiat la DNA Constanța la două zile după alegeri. El susține că nu a mințit în privința studiilor sale și că va depune o plângere penală pe numele lui Remus Pricopie, rectorul instituției, pe care îl va da și în judecată pentru că i-a ”afectat imaginea”.
Anterior, el a făcut declarații privind acuzațiile de fraudă, la Antena 3: „Plângerea la DNA a fost făcută de SNSPA. Atunci nu aveam studii superioare, acum am. Am o diplomă de analist programator. Nu există nici un fel de declarație pe proprie răspundere a mea din care să reiasă că la acea dată aveam studii superioare, nu am prezentat o diplomă, nu am prezentat un CV. După părerea mea, SNSPA și Remus Pricopie au făcut un joc electoral. Este o gogoriță. Voi depune o plângere penală împotriva SNSPA și gașca de acolo, săptămâna viitoare, pentru abuz în serviciu, denunț calomnios și fraudă”, a declarat Alexandru Cumpănașu, la Antena 3.
Procurorii suspectează că Alexandru Cumpănaşu a minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), arată G4Media.
Proiectul a fost implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale
și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea
Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.
Alexandru Cumpănașu, avere din proiecte cu fonduri europene
Alexandru Cumpănaşu a câştigat zeci de milioane de lei din proiecte cu fonduri europene derulate de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, ONG-ul fondat și condus de el.
Potrivit declarației de avere depusă după anunțul privind candidatura la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4.900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI), deși nu are studii superioare.
În urma dezvăluirilor, SNSPA a anunțat că reverifică datele furnizate de Cumpănașu.
În luna octombrie, DNA a solicitat Ministerului Culturii documente legate de un contrat pe care instituția l-a încheiat cu fundația condusă de Cumpănașu.
Libertatea a dezvăluit, în septembrie, că Asociația pentru Implementarea Democrației a primit o finanțare nerambursabilă de aproximativ 1 milion de lei pentru trei broșuri copy/paste din Wikipedia și Google.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro