UPDATE, ora 11:51: Premierul Nicolae Ciucă cere investigarea atacului informatic care a avut ca țintă site-ul G4Media, anunță publicația, citând un comunicat al Executivului.

“Guvernul ia toate măsurile necesare de a proteja libertatea de exprimare și libertatea presei. Democrația noastră depinde de funcționarea presei independente și trebuie să o protejăm. Orice atac la adresa presei vizează valorile de bază ale societății noastre”, a spus premierul.

UPDATE, ora 11:45: G4media a făcut o modficare în articolul inițial, unde scria faptul că Presslabs a identificat că Rusia este sursa principală de trafic pe baza IP-urilor. Publicația notează acum că SUA a fost identificată ca sursă principală de trafic pe baza IP-urilor.

***

Potrivit publicației, atacul vizează un articol publicat miercuri, în care G4Media anunță, citând surse judiciare, că secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor de plagiat referitoare la teza sa de doctorat.

În același timp, este afectată și o altă parte a site-ului, notează sursa citată.

Totul a început miercuri seară, după ora 21.00, atacul continuând în timpul nopții și joi dimineață, transmite G4Media, precizând că Presslabs a identificat că Rusia este sursa principală de trafic pe baza IP-urilor.

Conform datelor oferite de compania de hosting, în momentele de vârf ale atacului au fost atinse aproape 30.000 de cereri de accesare pe secundă, iar în cele 12 ore de când a început atacul, au fost înregistrate peste 600 de milioane de request-uri.

Publicația anunță însă că „daunele produse sunt minime, site-ul G4Media fiind în permanență disponibil pentru cititori”.

În luna aprilie, la Curtea de Apel București a avut loc repartizarea aleatorie a dosarului prin care premierul Nicolae Ciucă a cerut anularea sesizărilor de plagiat privind teza sa de doctorat.

În articolul indicat drept țintă a atacului, G4Media scrie, citând surse judiciare, că la Parchetul General este în lucru un dosar care cercetează felul în care a avut loc această repartizare aleatorie, iar procurorul de caz este Mihaiela Iorga Moraru, cunoscută pentru un conflict din 2017 cu șefa de atunci a DNA, Laura Codruța Kovesi.

De asemenea, G4Media scria la sfârșitul lunii iunie, că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza de doctorat a fost „direcționat” prin metoda „coperta” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif, care a anulat sesizările de plagiat, iar apoi s-a pensionat.

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit pe 18 ianuarie, în PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I.

 
 

Urmărește-ne pe Google News