„În cazul sesizării de plagiat pe numele domnului Licu Bogdan Dimitrie, vă informăm că această sesizare este suspendată până la finalizarea în instanță a procesului aflat pe rolul instanțelor de judecată”, a declarat Ion Ciucă, coordonatorul Secretariatului Tehnic al CNATDCU, citat de G4media.ro.
Ion Ciucă face referire la un proces intentat în 2018 de către Licu, dosar în care acesta a cerut judecătorilor să oblige ministerul să ia act de faptul că renunță la titlul de doctor obținut în 2011 la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” din subordinea Serviciului Român de Informații, însă CCR a stabilit, în 2016, că acest lucru nu este posibil.
Licu a pierdut procesul, în primă instanță, în septembrie 2019, la Curtea de Apel București, dar a depus recurs. În ianuarie 2020, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar nu i-a fost alocat, încă, un prim termen.
Bogdan Licu împlinește vârsta de pensionare în timpul acestui mandat de procuror general adjunct, care îi expiră în ianuarie 2023. Tergiversarea recentă impusă de CNATDCU face ca o eventuală retragere a doctoratului să aibă loc după ianuarie 2023, arată sursa citată.
Procurorul Bogdan Licu a susținut că a comis erori, dar până la furt academic e “cale lungă”. Suspendarea analizei lucrării lui Licu este, însă, lipsită de acoperire legală. Două instanţe i-au respins cererea lui Bogdan Licu de suspendare a verificării tezei de către CNATDCU până la o decizie definitivă pe fond.
Cum s-a sucit Ministerul Educaţiei
Este ca și cum s-ar permite autorului unui furt oarecare să scape nepedepsit prin simplul fapt al abandonării bunurilor furate. Posibilitatea ca autorul unei încălcări a unui drept de proprietate intelectuală să scape nesancționat este și inacceptabilă din punct de vedere social, încurajând astfel de fapte și neasigurând efectul preventiv care rezultă din retragerea titlului de doctor ca și sancțiune pentru fapta săvârșită.
Poziţia MEN în prima instanţă, unde Licu a pierdut:
Prin decizia de suspendare a CNATDCU, aprobată de același Departament Juridic al Ministerului Educației Naționale, se sugerează că, în cazul în care lui Licu îi va acceptată cererea de renunțare la titlu, nu îi va mai fi analizată teza.
CNATDCU are pe masă o sesizare referitoare la suspiciuni de plagiat în teza lui Licu încă din 2015. În text erau prezentate dovezi că jumătate din lucrare este plagiată, nota Hotnews.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro