Vizați de filajul prezentat în 2020 de postul România TV și preluat apoi de publicațiile controlate de Radu Budeanu și Dan Andronic erau Horațiu Radu, pe atunci adjunct interimar al Parchetului General, judecătorul Răzvan Păștilă și jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu.
Imaginile au fost prezentate de mai multe publicații drept „dovada” unei pretinse conspirații împotriva noilor procurori-șefi numiți la începutul anului de președintele Klaus Iohannis.
Cazul a fost clasat în februarie, dar victimele filajului au făcut plângere împotriva ordonanței de clasare, acuzând faptul că ancheta a fost efectuată superficial, că nu a verificat o serie de informații-cheie, dar că a ținut în schimb să se asigure că autorii filajului nu lucrează pentru vreunul dintre serviciile de informații și că acțiunea ar fi avut un caracter „pur jurnalistic”.
Acum, procuroarea Viviana Ciucă a arătat că 11 persoane au fost implicate în operațiunea de supraveghere a jurnaliștilor Alex Costache (G4media.ro/Știrile TVR) și Cosmin Savu (România, te iubesc!, Știrile PRO TV) și a magistraților Horațiu Radu (adjunct al procurorului general la acea dată, candidat pentru funcția de procuror general al României) și Răzvan Păștilă (judecător la Tribunalul Ilfov).
În seara zilei de 20 februarie 2020, aceștia sărbătoreau ziua de naștere a procurorului Horațiu Radu într-un restaurant bucureștean.
Potrivit documentului PCAB, printre cele 11 persoane implicate, 7 erau angajate ca jurnaliști cu drepturi de autor la trustul de presă Gandul Media Network SRL și alte două, ca fotografi-paparazzi.
Suspecții au susținut în fața procurorului că ținta documentării în teren ar fi fost jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu, întucât ar fi fost „persoane publice” și „prezentau un interes pentru publicația acestora și cititorii ei”.
Paparazzi au declarat că nu au știut cine sunt persoanele cu care s-au întâlnit jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu, „aflând abia ulterior că sunt magistrați, astfel încât dacă ar fi știut nu ar mai fi efectuat activitățile respective”.
La fața locului, paparazzii de la Gandul au realizat fotografii cu cei doi jurnaliști vizați care s-au întâlnit cu magistrații Horațiu Radu și Răzvan Păștilă. La plecare, unul dintre jurnaliști, Alex Costache, a fost urmărit până în dreptul casei, fără ca paparazzii să poată să îi facă fotografii pe drum, se arată în ordonanța de clasare a PCAB.
Procurorul de caz a arătat că:
- episodul ar fi fost unul izolat, nu „în mod repetat”, ceea ce înseamnă că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de hărțuire. În plus, ancheta ar fi trebuit realizată la cald, imediat, nu după un an și jumătate.
- ancheta a fost clasată și sub aspectul infracțiunii de violare a vieții private întrucât „nu a rezultat că fotografiile/ imaginile prezentate public ulterior au fost obținute prin plasarea, fără drept, a unor mijloace tehnice de înregistrare audio sau video”, ci au fost făcute de paparazzii de la Gandul Media Network cu un aparat foto și cu telefoanele proprii.
- jurnaliștii și magistrați vizați de operațiunea paparazzilor au posibilitatea de a-i acționa în judecată în civil, dacă se consideră prejudiciați, și faptul că CNA a sancționat postul RTV pentru că „nu a asigurat informarea imparțială și cu bună-credință a publicului” atunci când a prezentat imaginile cu cei 4 jurnaliști și magistrați.
Potrivit documentelor publicate în Monitorul oficial, Gandul Media Network SRL, care editează publicația online gandul.ro, este deținută de Claudia-Cristina Săvulescu-Budeanu, soția lui Radu Budeanu, fondatorul tabloidului Cancan, condamnat penal la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Hidroelectrica.
Foto: Curtea de Apel București/ Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro