Proprietarul terenului, Ion Condrea, un dezvoltator imobiliar din Teleorman, a primit autorizație de construire de la Primăria Sectorului 4 pentru gardul pus în mijlocul singurei căi de acces a respectivului bloc
În perimentrul împrejmuit, de 2000 mp, se află o stradă, o alee, mobilier urban, locuri de parcare şi un spaţiu verde pe care se află mai mulţi copaci.
Faptul că Ion Codrea a ales să-şi împrejmuiască terenul i-a revoltat pe locatarii blocului a cărui cale de acces a fost blocată. Oamenii se tem că în cazul unui incendiu, maşina de pompieri nu poate pătrunde, la fel ca şi în cazul unei urgenţe medicale.
„Acest gard ne ia accesul de la sistemele de urgenţă, de la salvare, de la pompieri, Apa Nova. Dacă un om se simte rău, nu are cum să fie salvat. Dacă se mută, nu are pe unde să scoată lucrurile. Ne afectează şi ne prejudiciază din toate punctele de vedere”, a declarat pentru G4Media.ro preşedinta asociaţiei de proprietari.
O altă locatară ne-a spus că s-a dus la primărie să ceară socoteală, însă răspunsul a nemulţumit-o. „Am cerut primarului un punct de vedere pentru faptul că avem îngrădită calea de acces. Cale de acces la utilităţile publice, la canal, la apometre, iar primarul mi-a spus că era obligat să emită acea autorizaţie de construire pentru că altfel ar fi fost acuzat de abuz în serviciu. Eu i-am spus că dacă dumneata eşti acuzat de abuz în serviciu, noi cetăţenii care te plătim şi te votăm să ne aperi un drept al nostru, nu putem să vă acuzăm şi noi de abuz în serviciu din moment ce dumneata ne-ai obturat dreptul la proprietate?”, a declarat pentru G4Media.ro, Luminiţa Şandru.
Potrivit unor activişti de mediu, demersul proprietarului ar fi fost făcut la limita legii. El nu ar fi avut voie să împrejmuiască terenul. Asta deoarece legea spune că putea fie să fie despăgubit, fie să primească un teren la schimb din partea primăriei. În cazul în care el a optat pentru a rămâne cu terenul, ar fi trebuit să îl păstreze în starea iniţială, fără să intervină asupra lui.
Întrebată cum a fost posibil ca „să gireze” un astfel de demers prin emiterea unei autorizaţii de construire, Primăria Sectorului 4 ne-a transmis că nu a făcut nimic altceva decât să respecte legea. Cu toate acestea, tot ea spune că va încerca să remedieze situaţia.
„Primăria Sector 4 l-a convins pe proprietar ca în 48 de ore să renunțe la gard, și a demarat și procedurile de expropriere, astfel că în câteva luni acel teren va reveni în domeniul public. Nu Primăria Sector 4 a făcut retrocedarea, ci alte instituții ale statului român. Da, primăria i-a emis autorizația de îngrădire pentru că e obligată prin lege să o emită, pentru că proprietarul a făcut dovada că e terenul lui”, a declarat Cristian Zărescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4.
Foto: G4Media.ro