UPDATE ora 18:50. Ministrul Justiției a declarat, referitor la plângerea formulată de Kovesi, că CCR nu judecă oameni, ci „excepţii, obiecţii sau conflicte juridice de natură constituţională”.
„Deciziile CCR sunt definitive. Curtea nu judecă oameni, judecă excepţii, obiecţii sau conflicte juridice de natură constituţională. La CEDO te adresezi împotriva hotărârilor instanţelor judecătoreşti în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă”, a spus Toader, pentru Agerpres.
Parchetul General a precizat, într-un răspuns trimis presei, că Laura Codruța Kovesi a formulat în nume personal o plângere la CEDO.
„Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională.
Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși, nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de „intervenientă” pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea.
Decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea Deciziei Curții Constituționale. Astfel, am reclamat și faptul că nu există în dreptul intern un temei de drept prin care să poată fi exercitată o cale de atac împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 358 din 30 mai 2018. În procedura în care Curtea Constituțională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil, sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern „un recurs efectiv”, un temei de drept și o procedurăi nternă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac”, se arată în răspunsul Parchetului General.
Laura Codruța Kovesi a fost revocată de președintele Klaus Iohannis pe 9 iulie 2018, la cerea ministrului Justiției, Tudorel Toader.
Forografie principală: HEPTA / MEDIAFAX FOTO
Citește și: