Directorul ANP a declanșat, la rândul său, verificări în acest caz, potrivit G4Media.ro care citează surse judiciare.
„La solicitarea ministrului justitiei, Ana Birchall, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor a dispus efectuarea în regim de urgență a verificărilor care se impun la Penitenciarul București-Rahova. Ministrul justiției va fi informat privind rezultatele verificărilor și a măsurilor legale care se impun”, se arată într-un comunicat al ANP.
O prevedere din Regulamentul de aplicare a legii privind executarea pedepselor arată că un deținut nu are voie să primească recompensa de a ieși din penitenciar dacă este cercetat sau urmărit penal într-un alt dosar. Liviu Dragnea este urmărit penal în dosarul TelDrum.
Sorin Dumitrașcu, lider de sindicat la ANP, a declarat, joi, la Digi24 că „deținuții au dreptul să primească recompense, problema e când deținuții VIP le primesc și mai repede și mai des”.
„Mai e și o problemă de legalitate. Legea prevede că deținuții care au și alte cauze penale în curs nu pot primi învoire sau permisie. Prima întrebare ar fi dacă s-a verificat acest aspect, pentru că știm că deținutul în cauză are și alte cauze penale”, a spus Dumitrașcu, precizând că cinci luni e un termen „destul de scurt” pentru o astfel de „recompensă”.
Fostul lider PSD a fost eliberat din închisoare joi, pentru o zi, ca urmare a unei decizii a conducerii Penitenciarului Rahova, relatează Digi 24. A doua zi, el s-a întors în detenție.
Decizia de a-l elibera pe Liviu Dragnea a fost luată de conducerea Penitenciarului Rahova, după ce a mai existat o astfel de decizie, de ziua sa de naștere (28 octombrie), care a fost anulată ulterior.
Conducerea Penitenciarului Rahova l-a considerat un deținut model, revenind astfel asupra deciziei de a-i bloca permisia inițială.
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pe 27 mai, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.