UPDATE: 15:32:„Există un dosar penal la DNA înregistrat circa acum o lună de zile, ca urmare a vehiculării în spațiul public a unor informații cu privire la tema despre care ați vorbit dumneavoastră mai devreme. După cum cunoașteți în această etapă a procesului penal urmmărirea penală nu este publică, drept pentru care îmi revine obligația de rezervă cu privire la furnizarea de date și informații cu privire la acest dosar. Însă, vă confirm că în acest moment nu am primit nico solicitare oficială sau o citare din partea organului judiciar pentru a mă prezenta în fața acestora și vă asigur că în momentul în care aceasta va exista îi void a curs cu cea mai mare celeritate. Întrucât am interesul și personal și instituțional de a face lumină în acest caz și de a apăra imaginea instituției și reputația mea profesională”, a declarat Bogdan Enescu, sâmbătă, la Digi24.
DNA a fost sesizată de către Direcția Generală de Audit Intern a Ministerului Afacerilor Interne, în urma verificărilor din luna iulie. Au fost solictate atunci toate documentele oficiale privitoare la salariile încasate de şeful instituţiei, Bogdan Enescu, în perioada aprilie- iunie.
„Este o informație care nu are niciun temei real și adevărul va ieși la iveală și vă spun așa cu titlu informativ un singur amănunt, într-o singură lună în care practic au fost luate în evidență 153 de ore suplimentare. Aceasta este cel mai mare număr de ore suplimentare. Tot un aspect tehnic este că orele suplimentare plătite, pentru că sunt două elemente tehnice: timpul petrecut la serviciu pontajul, evidența care există cu privire la acest aspect și orele suplimentare plătite care se încadrează în plafonul prevăzut de lege fără nicio depășire”, a mai explicat Bogdan Enescu.
„Volumul de muncă fost mult mai mare în stare de urgență și în stare de alertă”
De asemenea șeful Jandarmeriei Române a spus că a petrecut chiar mai multe ore la muncă, însă nu le-a trecut pe toate în evidență.
„Plafonul legal prevăut de lege este de 360 de ore pe an. (…)Aceste ore suplimentare au fost în timpul lunii martie, atunci când a fost instituită starea de urgență și nu reflectă realitatea pentru că timpul petrecut la serviciu și exercitarea atribuților de funcționare este mai mare, însă am considerat ca o limitare de bun simț și fără să forțez nota în acest sens m-am rezumat la această evidență, însă insist sunt aspect tehnice. (…)Datorită situației operative cu care ne-am confruntat în timpul stării de urgență, în timpul stării de alertă, dar și în prezent, volumul de muncă care revin unei persoane care ocupă temporar această funcție sunt mult mai mari și mult mai acaparante al timpului, decât programul normal de lucru de 8 ore. Este exclus ca această situație pe care o prezentați să se datoreze unei acțiuni a subsemnatului, întrucât evidența orelor suplimentare, plata lor și respectarea procedurii lor revin unor structure din cadrul unității asupra cărora eu nu am nicio influență”.
Cei trei capi ai Jandarmeriei Române, citați de DNA
Legat de orele suplimentare pe care le-a aprobat în cazul lui Cătlin Sindile și generalul Constantin Florea, Bogdan Enescu a spus că nu are cunoștință despre acest aspect.
„Nu cunosc exact dacă s-a întâmplat așa ceva, având în vedere că există foarte multe situații de natură financiar- contabilă, o multitudine de documente pe care trebuie să le procesez, nu știu dacă există la acest moment asemenea documente sau asemenea situații. Dacă există, el vor fi puse de către specialiștii care le gestionează la dispoziția organelor judiciare”.
Astfel, după aproape două luni de controale, șeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, și foștii șefi, colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, au fost puși sub urmărire penală pentru infracțiunea de „uzurpare a funcției din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție”.
„Dosarul penal respectiv a fost înregistrat acum o lună de zile la momentul în care la nivelul structurii jandarmeriei Române nu era în desfășurare nicio anchetă și nicio verificare a Corpului de Control, acestea s-au desfășurat ulterior, unele sunt încă în curs și una din modalitățile legale de sesizare aspura săvârșirii unor fapte conform Codului de Procedură Penală este și sesizarea din oficiu. Nu știu dacă ne aflăm într-o asemenea situație sau dacă există o altă modalitate de sesizare care stă la baza acestui dosar. Important este să se clarifice aceste aspect”, a mai explicat Bogdan Enescu.
Prejudiciul este de peste 80.000 de lei
Cei 3 capi ai Jandarmeriei: Bogdan Enescu, Cătălin Sindile și Constantin Florea au fost citați pentru săptămâna viitoare la DNA în calitate de suspecți, au declarat pentru G4media.ro surse din MAI.
Potrivit acelorași surse, doar în cazul șefului Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul se ridică la peste 40.000 de lei. El și-ar fi aprobat singur efectuarea și plata a aproape 900 de ore suplimentare, fără acordul șefului ierarhic superior, adică al chestorului Bogdan Despescu.
Mai mult, actualul șef al Jandarmeriei ar fi aprobat plata unor ore suplimentare pentru 2018 și 2019 către foștii șefi ai Jandarmeriei, Cătălin Sindile și Constantin Florea.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro