Acordul încheiat la finalul a trei zile de discuții purtate de G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite) la Berlin este mai slab decât o versiune de lucru precedentă, care includea unui termen precis, anul 2030, pentru a elimina cărbunele.
Surse familiare cu discuții au declarat, pentru Reuters, că Japonia și Statele Unite s-au opus acestui termen pe motiv că nu pot să-l onoreze.
În ciuda lipsei unui calendar, înțelegerea reprezintă primul angajament al statelor din G7 de a renunța la energia bazată pe cărbune și marchează o continuare a eforturile de combaterea a efectelor încălzirii globale în ciuda problemelor energetice create de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Grupul s-a reunit într-un context în care prețul energiei a atins niveluri record, iar aprovizionarea cu energie este pusă în dificultate în numeroase state din cauza războiului. Conflictul a făcut ca multe state să apeleze la utilizarea cărbunelui pentru a elimina dependența de gazul rusesc.
„Înlocuirea combusibililor fosili din Rusia a dominat dezbaterea politică și acțiunile guvernului din ultimele săptămâni și luni”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, într-o conferință de presă.
„Dar este clar pentru noi că provocările generației noastre politice, limitarea încălzirii globale, nu vor dispărea dacă ne concentrăm doar pe prezent”, a completat oficialul german.
G7 a ajuns la o înțelegere și pentru decarbonizarea sectorului energetic până în 2035 și pentru oprirea finanțării publice pentru proiecte cu combustibili fosili care nu includ tehnologie despre captare a emisiilor.