Potrivit Bloomberg, discuțiile pe această temă au loc în contextul apropierii următorului summit G7 la cel mai înalt nivel, programat pentru 13-15 iunie la Fasano, Italia. Statele membre G7 își doresc să contureze pentru acest summit un set de măsuri care să fie mai eficiente în prevenirea ocolirii sancțiunilor aplicate Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina.
Surse citate de Bloomberg spun că G7 și UE au luat în vizor băncile care folosesc sistemul de plăți SPFS, varianta rusească pentru SWIFT. Agenția de știri economice sus-menționată notează că utilizarea sistemului de plăți SWIFT, dezvoltat de Banca Centrală a Rusiei, s-a triplat de la lansarea agresiunii militare împotriva Ucrainei. Sistemul SPFS este folosit de bănci din 20 de țări, printre care Armenia, Belarus, China, Kazahstan și Tadjikistan.
UE prevede măsuri anti-SPFS în cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Unele țări, nenumite, s-ar opune unui astfel de demers pe motiv că ar putea afecta anumite tranzacții considerate legitime cu țări terțe.
Băncile rusești au fost deconectate de la SWIFT la scurt timp după declanșarea războiului la scară largă din Ucraina din ordinul liderului de la Kremlin Vladimir Putin. În martie 2023, Banca Centrală a Rusiei a obligat băncile rusești să folosească numai serviciile și infrastructurile financiare interne. La începutul acestui an, 557 de bănci și companii din 20 de țări erau conectate la sistemul de plăți SPFS.
BONY • 02.06.2024, 21:15
Pentru Israel nu se pregateste nimic ? Spunea cineva ca nu inchide ochii la victimele din Gaza, dar se pare ca priveste selectiv si vede doar ce-l intereseaza...h