Gabriela Vranceanu Firea e cunoscuta de cei apropiati si nu numai drept o excelenta gospodina. Vedeta Stirilor postului Antena 1 are de altfel pentru fiecare sezon cate doua-trei feluri de mancaruri favorite, cu care isi delecteaza prietenii.
Pentru cititorii nostri, Gabi Firea a ales reteta sarmalelor de post, pe care a invatat-o, la randu-i, de la o calugarita de la Manastirea Agapia si despre care sustine ca poate deveni o „capodopera gastronomica” prezenta pe masa oricarui roman. Si asta in ciuda faptului ca Postul Pastelui e destul de departe. Materia prima pentru sarmalutele de post include orez, ciuperci si stafide. Ciupercile, de obicei un borcanel, in functie de cantitatea vizata de fiecare gospodina, trebuie taiate foarte marunt. Apoi, orezul, bine spalat, se amesteca cu ciupercile (ghebele ar constitui formula ideala), dupa care se adauga un pumn de stafide. Varza murata e inlocuita in cazul nostru cu vita de vie. Inainte ca amestecul de orez, ciuperci si stafide sa fie impachetat in vita se omogenizeaza cu ajutorul continutului a doua oua, la care se adauga, din ochi, faina si sare. Odata infasate sarmalutele, se pun la foc mic si se lasa la fiert circa doua ore. Se servesc, de obicei, caldute, dar nici reci nu sunt de lepadat avand in vedere absenta grasimilor. Se pot consuma si cu garnituri de salate, in principal din legume, sau cu smantana sau iaurt, la alegere.