Fata cea mică a lui Gabi Luncă a transmis, vineri, pe Facebook, un mesaj în care anunţa decesul mamei sale: „După 23 ani, din nou împreună! Cântă împreună Celui pe care L-au iubit și L-au slujit o viață întreagă! O să ne revedem…”.
Internată mai întâi la Spitalul Matei Balş, Gabi Luncă a fost ulterior transferată la secţia ATI a Spitalului Judeţean Ilfov, potrivit Antena3.ro.
Vineri a murit și Nelu Ploieșteanu, care, la rândul său, fusese diagnosticat cu coronavirus. Artistul era internat cu COVID la secția ATI de la Spitalul Floreasca.
De asemenea, pe 26 martie, a murit Cornelia Catanga, și ea infectată cu COVID-19. Ea era internată la Spitalul Universitar de Urgență București.
A făcut testul COVID la începutul lunii martie
„Am fost la mama, avea o uşoară tuse. După care o parte din nepoţi au fost confirmaţi pozitiv. Clar ne-am dat seama că e posibil să fi contractat şi mama virusul acesta. I s-a făcut un test PCR, a ieşit pozitiv. Pe 8 martie ar fi fost ziua de naştere a tatălui meu şi Ziua Femeii. Eu i-am dus un test rapid ca şi cadou…”, a povestit Rebeca Onoriu, potrivit Kanal D.
Iniţial, artista a fost tratată acasă, potrivit sursei citate. „Ea şi când a fost foarte grav ne-a spus că este bine! Că luptă! Că Domnul nu o lasă! Acum doar dânsa ştie ce e în sufletul ei, în trupul ei şi ce simte. Ne protejează! Evită să spună! Spune sunt bine… deşi bine nu ştiu ce înseamnă”, a mai spus atunci fiica artistei.
Cine a fost Gabi Luncă
Gabi Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938, în comuna Vărbilău, județul Prahova, potrivit folclor-romanesc.ro.
În anul 1951 începe să cânte alături de tatăl său, Dumitru Luncă, violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești.
După anul 1953, Luncă devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi.
Ea a devenit cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploiești.
În perioada 1955 – 1957, înregistrează prima dată la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia „Pe deasupra casei mele”, și, de asemenea, începe colaborări cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiești şi Orchestra Flacăra Prahovei a Filarmonicii din Ploiești.
Când avea 19 ani, Gabi Luncă înregistrează la Casa de discuri Electrecord primul ei album, cu patru piese, printre care şi melodia „Dă-mi drumul nevastă-n casă”.
Începând cu anul 1973 Gabi Luncă, înregistrează până la sfârșitul carierei, alături de formația lui Ion Onoriu (soțul acesteia), unde se alătură mai târziu clarinetistul Mieluță Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu și țambalagiul Toni Iordache.
În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel), urmând alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) și cel din New York (1983), respectiv în 1992 în Paris și Madrid.
Gabi Luncă organizează împreună cu Ion Onoriu, în 1991, cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană din istoria României, pe Stadionul Dinamo.
Începând cu anul 1993, interpreta Gabi Luncă s-a retras complet de pe scena muzicală lăutărească, cântând doar la slujbele Bisericii Penticostale din București.
Alături de Dona Dumitru Siminică, Romica Puceanu și Victor Gore, Gabi Luncă aparține generației „clasice” a muzicii lăutărești urbane.
Gabi Luncă era Cetățean de Onoare al Comunelor: Șiria, jud. Arad, și Vărbilău, jud. Prahova. A fost membru fondator al partidului politic Uniunea Națională Creștină a Romilor din România.
Viața personală a lui Gabi Luncă
Gabi Luncă a trecut prin multe cumpene în viață. Gabi Luncă a suferit de cancer, iar primul copil i-a murit în ziua în care a fost botezat.
În 1964, Gabi Luncă și Ion Onoriu s-au căsătorit. Soțul lui Gabi Luncă a fost un renumit acordeonist, interpret de muzică populară și lăutărească, șef de ansamblu român și lider religios. Acesta, înainte să o cunoască pe Gabi Luncă, a mai fost căsătorit o dată. De-a lungul anilor, cei doi au au făcut echipă și în viața personală, și în cea profesională.
În august 2019, băiatul lui Gabi Luncă anunța că vrea să candideze la prezidențiale. Emanuel Onoriu era preşedintele partidului Uniunea Naţională Creştină a Romilor din România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro