„E oarecum un incident regretabil că un proiect care încă era în discuţii a ieşit aşa, pe surse, şi oameni care nu prea au înţeles ce e în acel proiect au început să-l critice. Acel proiect este despre simplificare. (…) Propuneam pentru prima dată în legislaţia noastră a unei plafonări a bazei de calcul a contribuţiilor sociale, efectiv, pe suma tuturor veniturilor”, a spus Biriş, într-un interviu acordat în Polonia, potrivit News.ro.

El a apărat propunerea de a reduce la zero contribuţiile sociale datorate de către angajator şi de a majora, în schimb, nivelul datorat de către angajat.

„Ştiţi vreo firmă care să se fi îmbolnăvit şi să se ducă la doctor? Ştiţi vreo firmă care la bătrâneţe să ia pensie? Trebuie să înţelegem un lucru: contribuţiile la sănătate şi la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului”, a afirmat Biriş.

Un proiect de lege elaborat de Ministerul de Finanțe și obținut de jurnaliștii de la Profit.ro prevede majorarea contribuțiilor de asigurări ale angajaților de la 10,5% la 27,7%, ar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. Același proiect prevede ca angajatorii să fie scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS.

Măsurile prevăzute în noul proiect de lege lovește persoanele fizice autorizate care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. În cazul lor, valoarea taxelor se dublează.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuțiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile libere.

La scurt timp după apariția informațiilor în presă, ministrul de Finanțe, Anca Dragu, a spus că nu își asumă proiectul de lege și că nu are în vederea majorarea taxelor și impozitelor.

Citește și: EXCLUSIV / Guvernul baga mâna în salariile noastre, prin noi taxe. Părerile specialiștilor

 
 

Urmărește-ne pe Google News