Coaliţia de stânga din care face parte Partidul Comunist a înregistrat o victorie zdrobitoare în acest duel fără precedent de la revenirea la democraţie în 1990 între doi candidaţi cu proiecte sociale diametral opuse.

Potrivit rezultatelor oficiale finale (99,96% din secţiile de votare), Gabriel Boric, devenit cel mai tânăr preşedinte al ţării şi printre cei mai tineri conducători din lume, a câştigat cu 55,87% din voturi, faţă de 44,13% pentru José Antonio Kast, un admirator al dictaturii lui Augusto Pinochet, susţinut de ansamblul dreptei chiliene.

Peste un milion de voturi îi separă cei doi candidaţi (4,6 faţă de 3,6). Prezenţa la vot a depăşit 55%, un maxim istoric de când a fost eliminat votul obligatoriu în 2012. Chile are în jur de 19.000.000 de locuitori.

„Boric a reuşit să mobilizeze cel mai greu segment de mobilizat: tinerii”, a declarat pentru AFP politologul Claudia Heiss.

Prin proiectul său de stat al bunăstării, o schimbare de amploare în ţara considerată ca fiind laboratorul liberalismului din America Latină, Boric, fost lider al mișcării studențești din capitală, a câştigat, adunând în jurul său clasa mijlocie spre superioară, în principal la Santiago de Chile.

Gabriel Boric a promis să promoveze o reformă fiscală majoră pentru a-i implica pe cei mai bogaţi în programul său de acces mai bun la sănătate, educaţie şi crearea unui nou sistem de pensii, acum în întregime privat.

Îmbrăcat într-un costum închis la culoare şi cămaşă albă deschisă la guler, cu ochelari subţiri şi barbă deasă, Boric le-a promis zecilor de mii de simpatizanţi adunaţi să îl asculte în centrul capitalei „mai multe drepturi sociale”, „rămânând, în acelaşi timp, responsabile fiscal”.

O mulţime compactă şi plină de veselie a ieşit pe străzile capitalei, fluturând steaguri chiliene, inclusiv în Plaza Italia, epicentrul mitingurilor din 2019 pentru mai multă justiţie socială.

Preşedintele în exerciţiu, Sebastian Pinera, l-a felicitat într-un mesaj video pe noul şef de stat ales, care îşi va prelua oficial mandatul la 11 martie.

L-am felicitat pentru marele său triumf. El este astăzi preşedintele ales al Chile şi merită respectul şi colaborarea noastră constructivă. Chile este întotdeauna pe primul loc.

Contracandidatul Antonio Kast, pe contul său oficial de Twitter:

Aceste alegeri au loc la doi ani după ce proteste masive au zguduit țara în octombrie 2019. Manifestanții cereau pensii mărite, acces mai ușor la sistemul de educație și sfârșitul unui sistem economic despre care spuneau că favorizează elita.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Fotografii: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News